Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Krimi

Strážnik v Nórsku o streľbe na univerzite klamal: Sám bol strelcom

Ilustračné foto Foto: TASR

Strážnik teraz čelí obvineniam z lživej výpovede.

Štokholm 6. augusta (TASR) - Strážnika na nórskej Univerzite v Osle obvinili dnes z klamstva ohľadom streľby, ako aj bomby v areáli univerzity. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia nórskej polície.

"On sám bol strelcom a (v komplexe) umiestnil aj falošnú bombu," uviedla Grete Lien Metlidová z osloskej polície. Dodala, že polícii sa podarilo zaistiť aj zbraň, z ktorej sa z noci na stredu strieľalo.

Strážnik, ktorý je zamestnancom súkromnej firmy Nokas, teraz čelí obvineniam z lživej výpovede, keďže bezprostredne po incidente zavolal políciu a uviedol, že ho postrelili dvaja neznámi páchatelia.

Strely zasiahli muža do hrude, čela a ramena, vážne zranenia však neutrpel, keďže mal na sebe oblečenú ochrannú vestu. Zbraň, z ktorej sa strieľalo, bola podľa zistení polície pravdepodobne malého kalibru.

Neďaleko miesta streľby sa následne objavila falošná bomba, resp. podozrivý predmet, pre ktorý príslušné orgány uzavreli viacero univerzitných budov, konkrétne katedru fyziky, chémie, astrofyziky a tiež Fakultu vzdelávacích vied. Budovy znovu sprístupnili po tom, ako odborníci na likvidáciu bômb vyhlásili, že podozrivý predmet neobsahuje žiadne výbušniny.

Metlidová uviedla, že strážnik počas vyšetrovania preukazoval známky strachu a keď ho polícia konfrontovala s novými zisteniami, niekoľkokrát zmenil svoju výpoveď. Samotný motív jeho činu doposiaľ nie je známy, polícia sa však chystá vypočúvať strážnikových kolegov a známych.