Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Krimi

Slováka, ktorého v Bruseli podozrievali z terorizmu, zbavili obvinení

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Richarda z obce Horná Ves pri Kremnici zadržali 2. februára po tom, keď sa v okolí Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli prechádzal v maskáčoch.


Bratislava 8. augusta (TASR) - Slováka, ktorý sa vo februári dostal v Bruseli do väzenia za podozrenie z prípravy teroristického činu, zbavili obvinení. Vo väzení však ostáva. Informovala o tom televízia Markíza v dnešnom večernom spravodajstve.

Pripomenula, že 32-ročného Richarda z obce Horná Ves pri Kremnici zadržali 2. februára po tom, keď sa v okolí Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli prechádzal v maskáčoch. Belgická polícia ho začala podozrievať, že by mohol pripravovať bombový útok. Policajti mu prehľadali auto, no žiadne výbušniny nenašli. V aute však objavili zbraň a motorovú pílu.

S obvinením z prípravy či pokusu o úmyselný teroristický čin sa belgický súd napokon nestotožnil. Televízii to potvrdil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano. Súd zbavil Slováka obvinení pre nedostatok dôkazov a po posúdení všetkých okolností prípadu.

Väzenie však neopúšťa, keďže čelí obvineniu z nedovoleného ozbrojovania. Zbraň, ktorú našli v jeho aute, totiž nemá zaregistrovanú.

Doteraz nie je známy dôvod, prečo sa muž vybral do Bruselu. Ako uviedla televízia, hovorí sa iba tom o tom, že sa chcel stretnúť s predsedom EP.