Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Vo vtáčom raji ornitológovia pozorujú atypickú jarnú migráciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem žeriavov sa na Slovensku začali takmer o tri týždne skôr ako zvyčajne objavovať aj ďalšie druhy vtákov.

Senné 11. marca (TASR) - Neobvykle teplé podmienky počas zimných mesiacov a skorý príchod jari viedli k predčasnému začiatku jarnej migrácie vtáctva na Slovensku. Ornitológovia zaznamenali viaceré netypické pozorovania aj na Senianskych rybníkoch, vo vtáčom raji na východnom Slovensku. Ako pre TASR uviedol riaditeľ SOS/BirdLife Slovensko Matej Repel, žeriavy popolavé, ktoré na Slovensku vďaka miernej zime prezimovali, sa teraz posúvajú na sever.

"Netypická bola už jesenná migrácia a zimovanie žeriavov v celej Európe, keďže sa zaznamenali netypické prelety z východu na západ a rekordne vysoké počty žeriavov zimovali nielen u nás, ale najmä v maďarskom Národnom parku Hortobágy. Naopak, v niektorých tradičných zimoviskách chýbali, čo je trochu v rozpore s doterajšími poznatkami o ich migrácii," povedal Repel. Očakáva, že vrchol migrácie žeriavov popolavých nastane v najbližších týždňoch, pričom v okolí Senného sa už teraz pohybuje okolo 3000 až 5000 jedincov.

Okrem žeriavov sa na Slovensku začali takmer o tri týždne skôr ako zvyčajne objavovať aj ďalšie druhy vtákov, ako sú husi bieločelé, husi tundrové, rôzne druhy kačíc, čajok, ale aj spevavcov vrátane škovránkov poľných, škovránikov stromových, červienok a drozdov. Extrémne skoré bolo februárové pozorovanie penice popolavej, ktoré k nám prilietavajú až koncom marca. Mnohé druhy, ktoré zimujú v Európe, už reagujú na teplejšie počasie a pripravujú sa na hniezdne obdobie.

Vtáky, ako kane sivé, myšiaky severské, sokoly kobce, chochláče severské a mnohé vodné vtáky, ktoré na Slovensku zimovali, postupne ustúpia na sever a nahradia ich druhy, ktoré cez naše územie putujú na hniezdiská severnejšie od nás. "Jarná migrácia je intenzívna a pomerne krátka. Ak bude pokračovať teplé počasie, môžeme očakávať skorý príchod mnohých druhov," dodal Repel.