Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

V Rožňave priblížia dejiny národov, ktoré žili na východnom Slovensku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hlavným cieľom konferencie je prostredníctvom pätnástich príspevkov prezentovať odbornej i laickej verejnosti zaujímavé poznatky z oblasti dejín jednotlivých národov a menšín žijúcich na území horného Gemera,

Rožňava 5. marca (TASR) - V meste Rožňava sa v stredu (6. 3.) uskutoční odborná konferencia s názvom Národy a národnosti na dnešnom území Košického samosprávneho kraja v premenách času. Verejnosti má priblížiť dejiny národov a národnostných menšín, ktoré obývali či stále obývajú územie východného Slovenska. TASR o tom informovala Erika Hermélyi Gecelovská, manažérka kultúry Baníckeho múzea v Rožňave, ktoré podujatie organizuje.

Hlavným cieľom konferencie je prostredníctvom pätnástich príspevkov prezentovať odbornej i laickej verejnosti zaujímavé poznatky z oblasti dejín jednotlivých národov a menšín žijúcich na území horného Gemera, dolného Spiša, Abova či južného Zemplína. Podujatie má tiež odborníkom priniesť možnosť navzájom sa informovať o prebiehajúcich výskumoch a nadviazať spoluprácu pri riešení nadregionálnych výskumných tém.

"Aktívnu účasť na konferencii prisľúbili nielen naši kolegovia z iných múzeí Košického samosprávneho kraja, ale aj ďalší odborníci, či už z prostredia knižníc, pamiatkového úradu alebo národnostných spolkov. Samotné rokovanie konferencie bude otvorené verejnosti, takže každý priaznivec histórie si bude môcť vypočuť práve tie referáty, ktoré ho zaujímajú najviac," uviedol kurátor Baníckeho múzea v Rožňave Martin Hajduk.

Konferencia sa uskutoční v kongresovom centre radnice na Námestí baníkov. Podujatie sa začne o 8.00 h a potrvá do popoludňajších hodín. Vstup na konferenciu je bezplatný.