Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa koná zhromaždenie Vyšehradskej univerzitnej asociácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Asociácia má 43 riadnych a 12 čestných členov.

Košice 19. septembra (TASR) - Reprezentanti 17 univerzít z ôsmich krajín sa vo štvrtok zišli v Košiciach na výročnom zhromaždení Vyšehradskej univerzitnej asociácie (VUA). Podujatie sa koná do piatka (20.9.) v rámci osláv 70. výročia založenia košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

"Na programe zhromaždenia je prerokovanie výročnej i finančnej správy VUA za minulý rok, predstavenie jej aktivít na obdobie rokov 2019 – 2020 i predstavenie nových členov – Univerzity Kaposvár z Maďarska a Čerkasskej experimentálnej stanice biologických zdrojov pri Národnej akadémii poľnohospodárskych vied Ukrajiny," informovala hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková. Na rokovaní odovzdajú aj cenu generálneho tajomníka asociácie - Cenu VUA za excelentnosť. V sprievodnom programe sú vo štvrtok popoludní aj odborné prednášky.

VUA vznikla ako jedna z hlavných aktivít strategického projektu Udržateľnosť v poľnohospodárstve krajín V4 a spolupracujúcich regiónov podporeného Medzinárodným vyšehradským fondom z iniciatívy Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Na ustanovujúcej schôdzi v Nitre v roku 2011 sa zúčastnili zástupcovia takmer 40 univerzít z krajín V4 a kooperujúcich regiónov. Úlohou asociácie, ktorej prezidentom je profesor Peter Bielik, je intenzívna spolupráca všetkých členských univerzít v oblasti štúdia, výskumu a vedy.

Asociácia má 43 riadnych a 12 čestných členov z univerzít v Bulharsku, Českej republike, Holandsku, Chorvátsku, Indii, Indonézii, Iraku, Kazachstane, Kirgizsku, Maďarsku, Moldavsku, Nemecku, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Rusku, Taliansku, Thajsku, Turecku, na Ukrajine a v USA. Slovenskými členmi VUA sú Technická univerzita vo Zvolene, UVLF v Košiciach, SPU v Nitre a Žilinská univerzita v Žiline.