Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Košický kraj

Obyvatelia Spišskej Novej Vsi nad 70 rokov budú mať MHD zadarmo

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto aj takýmto spôsobom vychádza v ústrety dôchodcom.

Spišská Nová Ves 31. októbra (TASR) - Obyvatelia Spišskej Novej Vsi dostali od radnice dva predčasné vianočné darčeky. Jedným je zrušenie cestovného pre dôchodcov nad 70 rokov od nového roka a druhým päťdňové cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) zadarmo počas novembrových sviatkov pre všetkých.

"V mesiaci október sme si pripomenuli, že nesmieme nikdy zabúdať na našich starších spoluobčanov. Mesto našim dôchodcom a invalidným občanom vždy vychádza v ústrety. Pravidelne z mestského rozpočtu prispievame na ich činnosť a rôzne podujatia, ktoré organizujú," informoval Tomáš Repčiak z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi. Vedenie mesta sa rozhodlo v tejto súvislosti poskytnúť tamojším seniorom nad 70 rokov od 1. januára 2018 cestovanie v MHD zadarmo.

"Svoj nárok na bezplatnú dopravu preukážu pri nastupovaní občianskym preukazom. Preto je potrebné, aby ho nosili pri cestovaní vždy pri sebe. V budúcnosti taktiež uvažujeme postupne znižovať vekovú hranicu pre takéto bezplatné cestovanie. Veríme, že tak ako cestovanie vlakom zadarmo, tak aj bezplatná MHD pre seniorov nad 70 rokov prispeje k zlepšeniu kvality ich života, umožní im aktívnejšie trávenie času a v neposlednej miere ušetrí aj peniaze," uviedla viceprimátorka mesta Lea Grečková.

Podpora hromadnej dopravy a snaha obmedziť počas novembrových sviatkov individuálnu automobilovú dopravu v Spišskej Novej Vsi súvisí podľa nej s druhým prekvapením, ktoré čaká na domácich aj návštevníkov mesta. Prvých päť novembrových dní nemusia za MHD platiť vôbec. "Keďže nemyslíme iba na starších obyvateľov, rozhodli sme sa vyjsť v ústrety počas týchto dní všetkým občanom i návštevníkom mesta - preto bude od zajtra až do nedele autobusová doprava pre všetkých zadarmo. Dúfame, že sa to prejaví aj na našich cestách," dodala viceprimátorka.