Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Košický kraj

Rušňoparáda opäť ponúkne počas víkendu železničné atrakcie

Rušňoparáda, ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Tradičné rodinné podujatie organizuje ZSSK a občianske združenie Detská železnica Košice.

Košice 20. apríla (TASR) – Parné rušne, historické vlakové súpravy, ale aj najmodernejšia železničná technika zo Slovenska a zahraničia zavíta po roku do Košíc. V poradí 17. ročník populárneho podujatia Rušňoparáda sa v košickom rušňovom depe bude konať počas nasledujúceho víkendu (22.-23.4.).



"Tento ročník bude unikátny, pretože návštevníkom predstavíme vlajkovú loď ZSSK – vlaky InterCity. K dispozícii im bude celá súprava so všetkými službami tak, ako ich bežne ponúkajú IC vlaky na linke Košice – Bratislava," informoval dnes predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký.

Tradičné rodinné podujatie organizuje ZSSK a občianske združenie Detská železnica Košice. "Na podujatí predstavíme aj časť svojej zbierky, medzi inými aj historický úzkorozchodný parný rušeň Krutwig, ktorý bol uvedený do prevádzky len minulý rok. Je teda najmladším prírastkom svojho druhu na Slovensku," povedal Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice.



Históriu železníc bude reprezentovať tridsiatka nostalgických vozidiel z rôznych kútov Slovenska aj zo zahraničia. Predstaví sa napríklad aj česká historická elektrická súprava, tzv. Žabotlama, rakúsky prezidentský vozeň alebo "hollywoodska hviezda" – rušeň Sergej, ktorý si zahral po boku Georgea Clooneyho vo filme Peacemaker. Sergeja s ťažnou silou 2000 koní a s dvojtaktným naftovým motorom vyrobili v 70. rokoch 20. storočia vo vtedajšom Sovietskom zväze ako rušeň pre ťažké nákladné vlaky. Pre film ho nastriekali na zeleno, neskôr mu vrátili pôvodnú červenú farbu. Pred dvomi rokmi sa takmer dostal do šrotu. Aktuálne sa oň starajú železniční nadšenci v Humennom, ktorí mu vrátili život a s hrdosťou ho prezentujú výhradne na nostalgických akciách. Rušňoparáda bude jeho úplne prvým verejným vystúpením mimo domovského depa.

Ako uviedla ZSSK, počas dvoch dní plných kultúrneho programu a zábavy pre deti i dospelých bude v areáli depa aj vysunuté Zákaznícke centrum z košickej stanice. Pre záujemcov bude k dispozícii špeciálny obchod so spomienkovými predmetmi so železničnou tematikou.



Rušňové depo predstavuje areál na opravu a "parkovanie" železničných vozidiel s viac ako storočnou históriou. Počas Rušňoparády bude k nemu premávať kyvadlová doprava zo železničnej stanice, ako aj špeciálny spoj MHD.

Rušňoparáda 2017 je najväčšie železničné podujatie na Slovensku a jedným z TOP podujatí Terra Incognita pod gesciou Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.