Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Rožňavskí gymnazisti pomohli zachrániť život turistu

Foto: TASR

V škole organizujú v spolupráci so SČK množstvo aktivít a súťaži, ktoré motivujú a učia žiakov, ako správne poskytnúť prvú pomoc.

Rožňava 18. januára (TASR) – Život staršieho turistu pomohli zachrániť študenti Gymnázia P. J. Šafárika (GPJŠ) v Rožňave, ktorí mu poskytli pomoc počas zimného výstupu na vrch Volovec. TASR o tom informovala Diana Matisová z GPJŠ.

„Výstupu na Volovec sa už tradične zúčastnili aj hliadky predlekárskej prvej pomoci z radov Mládeže Slovenského Červeného kríža (SČK) z Územného spolku v Rožňave. Pri výstupe títo dobrovoľníci spozorovali u staršieho pána ťažkosti a na základe príznakov vyslovili podozrenie na infarkt myokardu,“ priblížila Matisová.

Ako pokračovala, v dôsledku vážnosti jeho stavu kontaktovali stredisko záchrannej zdravotnej služby. „Dobrovoľníci SČK Adam Kalina a Adrián Adamik zhotovili improvizované nosidlá, ktoré pozostávali z transportnej plachty, lana a lyžiarskych palíc. Následne muža s pomocou jeho syna a ďalšieho účastníka výstupu Romana Nemca transportovali z neprístupného terénu na najbližšiu zvážnicu. Tam bol naložený do terénneho vozidla a prevezený na miesto, kde už čakala posádka rýchlej lekárskej pomoci,“ dodala Matisová.

V škole podľa nej organizujú v spolupráci so SČK množstvo aktivít a súťaži, ktoré motivujú a učia žiakov, ako správne poskytnúť prvú pomoc. „Sme radi, že aj vďaka takýmto aktivitám sme pomohli zachrániť ľudský život. Budeme veľmi radi, ak naši žiaci budú príkladom nielen mladým ľuďom, ale aj mnohým dospelým, ktorí prvú pomoc nevedia poskytnúť,“ zakončila.