Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Trnka zisťoval v Španielsku, ako využiť geoturizmus v Košickom kraji

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka Foto: TASR - Pavol Zachar

Kraj podľa neho spolupracuje v tejto oblasti s Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (BERG TUKE).

Košice 20. januára (TASR) - Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka sa v španielskom Leóne v uplynulých dňoch zúčastnil na konferencii Riadenie a politika v baníckych a hutníckych regiónoch EÚ, ktorú organizuje medzinárodné združenie MIREU. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

Cieľom konferencie bolo podľa hovorkyne hľadať riešenia, ako opäť naštartovať banský priemysel či ako čo najviac vyťažiť z atraktívnych baníckych pamiatok v KSK.

"Baníctvo má v našom kraji bohatú tradíciu. Napríklad len na Spiši pracovalo kedysi v baniach približne 14.000 ľudí. Dnes sú funkčné v tomto regióne už len dve bane, kde pracuje menej ako 50 baníkov. Banská tradícia si preto zaslúži našu pozornosť. Naším cieľom je rozhýbať geoturizmus v banskej oblasti, sprístupniť bane pre turistov a sfunkčniť tie, ktoré v sebe ešte stále ukrývajú nerastné bohatstvo," povedal Trnka.

Účastníci konferencie sa zaoberali i faktormi, ktoré brzdia rozvoj banského a hutníckeho priemyslu v Európe.

"Spoločne so zahraničnými partnermi bude náš kraj pracovať na zlepšení podmienok pre udržateľný prístup a dodávky surovín v krajinách EÚ. Zhodli sme sa totiž na tom, že regióny sú kľúčovými aktérmi pri zabezpečovaní dodávky nerastného bohatstva do Európy, a preto toto remeslo nemôže vymiznúť ani z regiónov, ako sú Spiš či Gemer," uviedol Trnka.

Kraj podľa neho spolupracuje v tejto oblasti s Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (BERG TUKE).

"Fakulta BERG TUKE je lídrom v oblasti technológie využívania potenciálu geoturizmu v súvislosti s využívaním zemských zdrojov. Transfer vedomostí a inovácií bol efektívny, pretože jednotlivé regióny Európskej únie spolu partnersky spolupracujú, čoho dôsledkom bola i príprava nových projektov typu H2020 a ďalších výziev," povedal dekan Fakulty BERG TUKE Michal Cehlár.

Medzinárodný projekt MIREU združuje 30 partnerov zo 16 baníckych a metalurgických regiónov v Európe. Zameriava sa na vytvorenie siete baníckych a metalurgických regiónov v celej Európe, ktorá pomôže regiónom vymieňať si poznatky a skúsenosti, keďže čelia výzve na vytvorenie a udržiavanie ťažobného priemyslu. Jedným z partnerov projektu je aj KSK.