Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Podmočená pôda a hlodavce sú výzvou pre poľnohospodárov z Trebišova

Na snímke hraboš poľn. Foto: TASR – Martin Palkovič

Aktuálna situácia pravdepodobne spôsobí výrazné oneskorenie v založení porastov pšenice a jačmeňa jarného, pričom v niektorých prípadoch môže byť ich výsadba úplne nemožná.

Trebišov 6. marca (TASR) - Výrazne podmočená pôda v Trebišovskom okrese ohrozuje úrodu. Poznačila oziminy a ohrozená je aj výsadba jarnej pšenice či jačmeňa. Ako pre TASR uviedla riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trebišov (RPPK) Eva Bučková, dosah na úrodu bude mať nielen mokrá pôda, ale pravdepodobne aj vrchol populačnej krivky hlodavcov.

Podľa Bučkovej je pôdny profil nasýtený vodou na sto percent, čo spôsobuje vážne komplikácie pre oziminy. "Na niektorých dlhodobo zaplavených pôdach neprežijú, nakoľko nie sú schopné prežívať v takmer močiarnych podmienkach," uviedla. Všetky porasty ozimín sú podľa nej aspoň sčasti zasiahnuté hrabošmi, ale napríklad i hryzcom vodným. Aktuálna situácia pravdepodobne spôsobí výrazné oneskorenie v založení porastov pšenice a jačmeňa jarného, pričom v niektorých prípadoch môže byť ich výsadba úplne nemožná.

RPPK Trebišov očakáva, že tohtoročná zima bude mať na úrodu významný dosah. Poukázali tiež na plánované zvýšené používanie ochranných prostriedkov rastlín v reakcii na súčasné počasie, ktoré je ideálne pre rozvoj hubových chorôb u ozimín. "Momentálne, z pohľadu poľných prác, je výzvou pre asi každého poľnohospodára manažment insekticídneho a fungicídneho ošetrovania porastov ozimín vzhľadom na nestálosť počasia," dodala Bučková s tým, že sa strieda teplo s výrazným ochladením.