Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Obnova cesty na Bankov by sa mohla začať na prelome apríla a mája

Na archívnej snímke obnova úseku cesty medzi obcami Plechotice – Čeľovce v okrese Trebišov. Foto: TASR Roman Hanc

V uplynulých dvoch týždňoch sa na mieste zosuvu uskutočnil inžiniersko-geologický prieskum, realizované boli aj dva prieskumné vrty.

Košice 5. marca (TASR) - Na prelome apríla a mája by sa mohlo začať s rekonštrukciou prepadnutej cesty na Bankov v Košiciach, pre ktorú primátor Jaroslav Polaček v polovici februára vyhlásil mimoriadnu situáciu. Po pondelkovom (4. 3.) zasadnutí krízového štábu o tom informuje magistrát na svojej webovej stránke.

V uplynulých dvoch týždňoch sa na mieste zosuvu uskutočnil inžiniersko-geologický prieskum, realizované boli aj dva prieskumné vrty. Na základe toho bol vypracovaný zoznam opatrení, ktoré je potrebné urobiť, aby nebola obmedzená doprava a nedochádzalo k ohrozeniu.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Košice Františka Beliho v danom úseku vykonali kontrolu stavu drevín. Následne museli pristúpiť k výrubu ôsmich suchých stromov, ktoré svojou hmotnosťou negatívne pôsobili na stabilitu vozovky. "V najbližších dňoch budú spolu so Správou mestskej zelene pokračovať v monitoringu ďalších suchých stromov na celej tejto komunikácii v smere na Bankov, ktoré sú naklonené nad vozovku," dodáva mesto.

Magistrát už oslovil projektanta, ktorý má do konca marca vypracovať projektovú dokumentáciu k sanácii zosuvu na tejto ceste. Na základe nej sa určí aj predpokladaná hodnota zákazky. Následne dôjde prostredníctvom verejného obstarávania k výberu zhotoviteľa.

V polovici februára došlo v smere od mosta nad Čermeľským potokom na Bankov k odtrhnutiu a zosunutiu krajnice na 80 metrov dlhom úseku pravého jazdného pruhu cesty. Premávka je preto vedená len v jednom jazdnom pruhu. Prejazd na tomto úseku je riadený semaforom a rýchlosť je znížená na 30 kilometrov za hodinu.