Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Košický kraj opraví budovu v Michalovciach, poškodenú má aj strechu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa KSK ide o dočasné riešenie, aby nedošlo ku škodovým udalostiam či k ohrozeniu zdravia.

Michalovce 4. marca (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje sanáciu budovy v centre Michaloviec, v ktorej sídli Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum. Z budovy opadáva omietka a časť strechy je v havarijnom stave. Ako pre TASR uviedlo komunikačno-marketingové oddelenie Úradu KSK, ako dočasné riešenie opáskovali kritický priestor a monitorujú ho.

Podľa KSK ide o dočasné riešenie, aby nedošlo ku škodovým udalostiam či k ohrozeniu zdravia. "V prípade sanácie, ktorá bude realizovaná v najbližšom období, pôjde o dočasné riešenie akútneho havarijného stavu, keďže kraj pripravuje komplexnú rekonštrukciu budovy," uviedli s tým, že oprava bude zahŕňať renováciu fasády, okien aj dverí so zreteľom na pamiatkový charakter budovy a modernizáciou prejdú aj vnútorné priestory.

Ako uvádza mesto Michalovce na svojej stránke, ide o budovu banky z roku 1911 postavenú v klasicistickom štýle s drobnými pseudorokokovými výjavmi na fasáde. V minulom roku KSK dokončil pasportizáciu objektu, ktorá odhalila rozsah poškodení vrátane tých na streche a umožnila tak naplánovať komplexnú obnovu. Získali aj súhlasné stanovisko Krajského pamiatkového úradu k zámeru obnovy budovy. Súčasťou príprav bola aj žiadosť o financie na projektovú dokumentáciu v rámci dotačnej schémy ministerstva kultúry. "Aktuálne čakáme na vyhodnotenie," uviedlo oddelenie.

Na rekonštrukciu budovy chce KSK okrem zdrojov z rozpočtu využiť aj externé zdroje financovania vrátane Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.