Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Košický kraj

Košickí študenti architektúry so žiakmi pretvárajú školský dvor

Ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Poliak

Cieľom bolo navrhnúť príjemnejšie prostredie.

Košice 2. septembra (TASR) – Skupina architektov s pomocou žiakov Špeciálnej základnej školy (ŠZŠ) Odborárska 2 v Košiciach upravuje priestor pri škole.

Škola oslovila niekoľko odborníčok v oblasti architektúry a sociológie so záujmom pretvoriť priestor v okolí školy. Cieľom bolo navrhnúť príjemnejšie prostredie pre žiakov, ktorý čakajú pred vyučovaním, pre rodičov čakajúcich na svoje deti, ale aj pre okolie, ktoré takýmto spôsobom môže využívať unikátny verejný priestor. Výsledkom bolo vytvorenie projektu PĽAC.

Oslovené mladé profesionálky vytvorili tím spolu so študentmi architektúry Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach pod záštitou architektky Andrey Bočkovej.

"Tím realizoval so žiakmi štvrtého a piateho ročníka ŠZŠ Odborárska sériu workshopov zameraných na uvedomenie si priestoru, predstavivosti v priestore a realizáciu trojdimenzionálnych objektov. Tím architektov následne preložil niektoré z návrhov do minimodelov, v ktorých žiaci umiestňovali postavičky ľudí modely. Tieto techniky mierili jednak na podporu predstavivosti detí, zároveň aj na podporu predstavivosti architektov s úmyslom inšpirovať sa pri navrhovaní priestoru pred školou," uviedla pedagogička Zuzana Révészová.

Výsledný návrh odráža túžby detí a ponúka unikátne riešenie priestoru na školskom pozemku. "My sme experti na vytváranie priestoru, ale oni zasa na jeho používanie hlavne, keď ide o deti a ich obľúbené miesta," skonštatovala umelkyňa a architektka Zuzana Tabačková.

Priestor podľa Révészovej využíva minimalistické zásahy do materiálnych dispozícii miesta. Deti si tak môžu jednotlivé zložky prispôsobiť vo svojej fantázii do sveta hier a meniť významy objektov podľa potreby. "Objekty zároveň slúžia ako priestor pre realizáciu školských predstavení, keďže ponúkajú minimalistické pódium. Priestor umožňuje škole viac komunikovať s okolím a vytvárať komunitný priestor," vysvetlila Révészová.

Na realizácii sa podieľajú študenti architektúry a dobrovoľníci pod vedením architekta Tomáša Kubáka. Podľa organizátorov pre budúcich architektov je to vynikajúca príležitosť ako sa naučiť komunikovať s rôznymi skupinami ľudí, pretaviť ich potreby do architektonického návrhu. Zároveň majú možnosť priučiť sa stolárskym a konštrukčným činnostiam.

V druhom týždni, po začatí školského roka, sa do dokončovacích prác zapoja aj žiaci školy. V sobotu (3. 9.) sa podľa organizátorov budú môcť ľudia zoznámiť s realizačným tímom a projektom PĽAC. O 10.00 h sa uskutoční komunitné stretnutie spojené s predstavením projektu a susedským pohostením. Objekt by mal byť dokončený 9. septembra.