Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Košické mestské lesy upozorňujú vodičov na migrujúce žaby

Ilustračné foto. Foto: Ivan Sazima

Ochrana žiab spočíva najmä vo výstavbe zábran z plastovej fólie pri verejných cestách, ktoré pretínajú ich migračnú trasu.

Košice 5. marca (TASR) - Košické mestské lesy upozorňujú vodičov na migrujúce žaby, ktoré tiahnu hromadne zo svojich zimovísk na miesta rozmnožovania. Na motoristov apelujú, aby vo vybraných úsekoch - aj s ohľadom na zbierajúcich, dodržiavali zníženie najvyššej povolenej rýchlosti.

Ochrana žiab spočíva najmä vo výstavbe zábran z plastovej fólie pri verejných cestách, ktoré pretínajú ich migračnú trasu. V týchto dňoch dokončili osadenie zábran v dĺžke okolo 500 metrov v oblasti Ružínskej priehrady - popri ceste za obcou Košická Belá zhruba po odbočku k hotelu. "Ďalší úsek zábran na podobnej dĺžke sa osadí v najbližšom období pred obcou Malá Lodina. Následne sa bude pohyb žiab aj podľa vývoja počasia monitorovať a žabky sústredené pri zábranách sa budú zbierať a prenášať do vody," uvádzajú mestské lesy.

Pripomínajú, že dobrovoľníci tradične vykonávajú aj nočný zber a prenos žiab cez cestu, a to aj na úsekoch, kde zábrany postavené nie sú. "Z hľadiska bezpečnosti je v tejto súvislosti dôležité rešpektovanie dočasného obmedzenia najvyššej povolenej rýchlosti v dotknutých úsekoch na 30 km/h tak, aby sa vodiči čo najviac mohli vyhnúť migrujúcim jedincom a súčasne neohroziť zbierajúcich," dodávajú.

K ochrane migrujúcich žiab pristupujú každú jar v spolupráci s dobrovoľníkmi. Tento rok, vzhľadom na počasie, začali skôr. Ide najmä o ochranu ropuchy bradavičnatej na miestach v blízkosti vodných plôch.