Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

Technická univerzita v Košiciach zavádza dozvdelávanie študentov v IT

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

Študentov čaká dvojsemestrálne vzdelávanie základov programovania, správy operačných systémov a sietí, po ktorom dostanú certifikát.

Košice 12. septembra (TASR) - Technická univerzita (TUKE) v Košiciach posúva svoju atraktivitu a kvalitu opäť dopredu. V spolupráci so združením Košice IT Valley zavádza pre Slovensko unikátne dovzdelávanie študentov v informačných technológiách. To je zamerané na študentov, ktorí neštudujú IT odbory.

"V dnešnej dobe tvoria informačné technológie základ akéhokoľvek pokroku. Či hovoríme o hutníckom alebo strojárenskom priemysle, všade je potrebné mať aspoň základy IT vzdelania. Napríklad hlavné jednotky dnešných automobilov tvoria počítače, ktoré vyhodnocujú správanie sa vozidla na ceste," hovorí výkonný riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miroššay.

"IT Valley vníma svoju pozíciu v rámci východného Slovenska aj ako organizácie, ktorá podporuje inovácie a rozvoj. Táto aktivita neslúži na naháňanie IT odborníkov do lokálnych firiem. Chceme, aby sa v regióne rozvíjali aj iné časti priemyslu. Tento pokrok je však závislý od ľudí, ktorí ovládajú informačné technológie," dopĺňa predseda správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman.

Len v IT sektore dnes v Európskej únii chýba podľa Miroššaya viac ako 350.000 odborníkov. Doplnkové štúdium Talent Academy, chce však rozvíjať IT znalosti u študentov mimo fakulty elektrotechniky a informatiky a zvýšiť ich tak uplatnenie.

"Prognózy pre rok 2020 hovoria dokonca o nedostatku vyše pol milióna odborníkov. Najväčší dopyt je po pracovníkoch, ktorí okrem silnej expertízy v obore, dokážu bez problémov pracovať s odborníkmi v IT," dopĺňa Miroššay.

Rektor TUKE Stanislav Kmeť vidí v tomto spoločnom projekte so združením výrazné benefity. "V rámci slovenských univerzít je to unikátny projekt. Týmto krokom sledujeme trendy medziodborového vzdelávania a zvyšujeme tak atraktivitu našej univerzity a uplatnenie absolventov do praxe. Naši študenti sa tak budú môcť stať expertmi vo svojich študijných odboroch a navyše budú vybavení základnými znalosťami z IT," hovorí Kmeť.

Študentov čaká dvojsemestrálne vzdelávanie základov programovania, správy operačných systémov a sietí, po ktorom dostanú certifikát.