Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Vtákov pred skleneným zábradlím v Košiciach varujú UV nálepky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K úhynu vtákov došlo v uplynulých dňoch pri modernizácii električkových tratí. Išlo o prekvapivý problém, s ktorým nikto nerátal.

Košice 17. júla (TASR) – Problém s úhynom vtákov narážajúcich do sklenených výplní ochranných zábradlí pri obnovených električkových tratiach v Košiciach rieši mesto špeciálnymi nálepkami. Sú priesvitné a pre ľudské oko takmer neviditeľné, vtáky ich však vidia veľmi výrazne.

"Pracovníci Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) začali vylepovať nálepky na ochranné zábradlia električkových zastávok na sídlisku Košice-Západ, kde bol úhyn operencov najvyšší, postupne nimi vybavia aj ostatné zastávky na zrekonštruovaných úsekoch električkových tratí," informovala v utorok hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

K úhynu vtákov došlo v uplynulých dňoch pri modernizácii električkových tratí. Išlo o prekvapivý problém, s ktorým nikto nerátal, keďže sklenené výplne sú v malej výške od zeme. Mesto preto na základe odporúčaní Slovenskej ornitologickej spoločnosti zaobstaralo špeciálne nálepky so siluetami vtákov v ultrafialovom (UV) spektre, ktoré nenarúšajú estetický vzhľad výplní. "Nálepky sa už v týchto chvíľach začínajú lepiť na miesta, kde sú potrebné, a ja pevne verím, že operencom už nič nehrozí," uviedol viceprimátor Martin Petruško.