Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Fórum v Košiciach má prispieť k spolupráci Slovenska a Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súčasťou programu má byť aj podpísanie zmluvy o spolupráci medzi Štátnou vesmírnou agentúrou Ukrajiny a Slovak Space Office.

Košice 13. marca (TASR) - Napomôcť konštruktívnej diskusii na vybrané témy cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Ukrajinou je cieľom odborného fóra, ktoré sa v stredu koná v Košiciach. Ako TASR informovala Anna Kalistová z Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (CSPV SAV), ide o súčasť podujatia Dni Charkova v Košiciach.

Odborníci sa na fóre v rámci štyroch panelov venujú potenciálnemu rozvoju medziregionálnej spolupráce, úlohe mimovládnych a humanitárnych organizácií v procese integrácie ukrajinských obyvateľov, kritickej infraštruktúre, hospodárskej a energetickej transformácii s ohľadom na udržateľnosť, ako aj obojstrannému prenosu skúseností a know-how v oblasti špičkových technológií - osobitne v leteckom a vesmírnom priemysle. Súčasťou programu má byť aj podpísanie zmluvy o spolupráci medzi Štátnou vesmírnou agentúrou Ukrajiny a Slovak Space Office.

"Okrem posúdenia procesov diverzifikácie energetických zdrojov, ochrany a obnove kritickej, najmä energetickej infraštruktúry v podmienkach prebiehajúceho vojenského konfliktu, sa fórum bude zaoberať hľadaním možností využitia medzimestských a medziregionálnych kontaktov, vytvorením partnerskej siete medzi organizáciami na Slovensku a na Ukrajine a podporou humanitárnych a mienkotvorných iniciatív," dodala Kalistová.

Fórum Ukrajina - Slovensko: Perspektívy rozvoja bilaterálnej spolupráce vo vybraných oblastiach, organizujú CSPV SAV a oddelenie medzinárodnej spolupráce Charkovského mestského úradu v spolupráci s občianskym združením Inštitút pre centrálnu Európu. Zúčastňujú sa na ňom predstavitelia štátnych orgánov Slovenska a Ukrajiny, diplomati, zástupcovia mimovládnych organizácií, samospráv, univerzít, vedeckovýskumných a vedecko-technických inštitúcií či podnikateľského sektora zo Slovenska a susedných krajín.