Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

VIDEO: POŽIAR V KOŠICKEJ NEMOCNICI: Zranilo sa deväť ľudí

Snímka po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024. Foto: TASR František Iván

Situáciu sledujú aj mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Ako pre TASR uviedli, sú pripravení poskytnúť UNLP súčinnosť a pomoc v rámci svojich možností a kompetencií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 7. marca (TASR) - Pri štvrtkovom požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice bolo zranených splodinami horenia deväť ľudí. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint. Výška priamej škody bola predbežne určená na 100.000 eur.

Ako uviedol, príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. Podľa prvotných informácií malo ísť o manipuláciu s otvoreným ohňom.

Situáciu sledujú aj mesto Košice a Košický samosprávny kraj. Ako pre TASR uviedli, sú pripravení poskytnúť UNLP súčinnosť a pomoc v rámci svojich možností a kompetencií.

Požiar so silným zadymením vypukol vo štvrtok zhruba hodinu po polnoci na I. psychiatrickej klinike, ktorá sa nachádza na štvrtom poschodí nemocnice na Triede SNP. Uhasiť sa ho podarilo skoro ráno. Z monobloku evakuovali 404 zo 766 ľudí. Zdravotní záchranári informovali, že siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci. Podľa UNLP je situácia pod kontrolou.



UNLP: Nemocnica funguje po požiari bez obmedzení, uzavretá je len časť kliniky


Všetky medicínske programy a služby Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice fungujú po štvrtkovom požiari bez obmedzení, uzavretá je len časť kliniky, kde vznikol. Na tlačovom brífingu to uviedol riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa.

"Chod nemocnice je v tejto chvíli úplne normálny s výnimkou jednej štvrtiny jedného poschodia, kde bol požiar. Jedno oddelenie, kde samotný požiar bol, je zničené, a celý tento priestor je uzavretý," povedal. Prednosta I. psychiatrickej kliniky Jozef Dragašek spresnil, že ide o akútne mužské oddelenie kliniky.

Všetci siedmi pacienti, ktorých pre nadýchanie sa splodinami transportovali do nemocnice v Šaci, sú podľa UNLP mimo ohrozenia života. "Poniektorí sa už vrátili späť k nám na liečbu svojich základných ochorení, alebo boli presunutí do domáceho ošetrenia. Čo sa týka pacientov, všetko je úplne pod kontrolou, v poriadku. Žiaden ďalší z pacientov, ktorých tu máme, nemal problémy. Jediný diskomfort bolo to, že v noci ich zobudili a na hodinku museli opustiť svoju posteľ," povedal Beňa s tým, že pokračujú v liečebnom procese.

Časť pacientov podľa Dragašeka ešte v noci previezli na 2. psychiatrickú kliniku, ktoré je súčasťou pracoviska UNLP na Rastislavovej ulici. Súčinnosť poskytli aj liečebne v Rožňave, Trebišove či Plešivci.

"Sme jednou z najväčších kliník v tejto nemocnici a najväčšou psychiatrickou klinikou na Slovensku. Máme k dispozícii aj ďalšie oddelenia v rámci našej kliniky, takže tá distribúcia a manažment pacientov išiel relatívne ľahko. Situácia je stabilizovaná a v rámci dnešného dňa budeme mať k dispozícii minimálne 12 lôžok na psychiatrickej klinike a rovnako ostáva aj rezerva pre pacientov, ktorí môžu byť akútne prijatí na naše pracoviská," doplnil prednosta s tým, že pre možné prechodné zhoršenie klinického stavu pacientov v dôsledku stresovej situácie nasadili aj krízový psychologický intervenčný tím.

Snímka po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024.
Foto: TASR František Iván


Beňa pripustil, že požiar mohol spôsobiť jeden z pacientov, pričom pravdepodobne nevznikol na izbe pacienta.

Požiar v UNLP vyšetrujú ako všeobecné ohrozenie


V prípade štvrtkového požiaru v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. "V ranných hodinách polícia zadržala osobu podozrivú z tohto skutku a momentálne sú s osobou vykonávané potrebné procesné úkony," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Bližšie okolnosti, presná príčina vzniku požiaru, rozsah zranení a výška materiálnej škody sú predmetom vyšetrovania. "Vzhľadom na počiatočné štádium vyšetrovania bližšie a podrobnejšie informácie nateraz nie je možné poskytnúť," dodala hovorkyňa.

Oznámenie o požiari a zadymení priestorov na oddelení nemocnice prijala polícia vo štvrtok o 1.30 h. Na miesto boli ihneď vyslané policajné hliadky, ktoré poskytli súčinnosť príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pri evakuácii osôb zo zadymených priestorov.

"Po uhasení požiaru a odvetraní priestorov polícia na mieste udalosti vykonala prvotné a neodkladné úkony, dôkladne zadokumentovala miesto udalosti aj za účasti expertov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Košice,"
informovala polícia.

Po požiari v UNLP budú v nemocnici v košickej Šaci liečiť štyroch pacientov


Liečbu v hyperbarickej komore v nemocnici v košickej Šaci si po štvrtkovom požiari v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice vyžadujú štyri osoby. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ Nemocnice Agel Košice-Šaca Pavol Rusnák.

"V skorých ranných hodinách bolo po požiari v UNLP na urgentný príjem našej nemocnice privezených sedem osôb. Po neodkladnom vyšetrení a ošetrení štyri osoby vyžadujú liečbu v hyperbarickej komore, dve osoby budú prevezené v stabilnom stave späť na hospitalizáciu do UNLP a jedna osoba bude prepustená do domáceho ošetrenia," spresnil.



Ministerstvo zdravotníctva: Vedenie rezortu intenzívne komunikuje o situácii v UNLP Košice


Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa intenzívne zaujíma o situáciu v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. V prípade, že to bude potrebné, je pripravená okamžite odcestovať do Košíc. Oznámilo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré potvrdilo, že situácia je pod kontrolou.

"Ďakujeme za rýchle nasadenie a pomoc všetkým záchranným zložkám, zdravotníkom, hasičom, policajtom a najmä personálu nemocnice," uviedol rezort.

Snímka po požiari v UNLP v Košiciach 7. marca 2024.
Foto: TASR František Iván


Pre požiar v UNLP Košice evakuovali pacientov


Pre požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo štvrtok ráno evakuovali pacientov. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR na sociálnej sieti. Hlásia aj zranených. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

Požiar bol nahlásený okolo 1.30 h. Vypukol na štvrtom poschodí - psychiatrickom oddelení nemocnice na Triede SNP. Zisťovateľ určil ako príčinu požiaru manipuláciu s otvoreným ohňom.

"V skorých ranných hodinách bolo OS ZZS SR požiadané o súčinnosť pri transporte pacientov z nemocnice UNLP v Košiciach z dôvodu požiaru," uvádza OS ZZS s tým, že na miesto vyslali tri ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jednu ambulanciu rýchlej lekárskej pomoci, ktoré pacientov transportovali do iných nemocníc.