Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Za úspechom sú odchovanci: Dejiny hokeja v Poprade majú svoj 5. diel

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Text je doplnený fotografiami, z ktorých mnohé sú publikované prvýkrát, medzi nimi aj fotografia ženského hokejového družstva niekedy z prelomu 60. a 70. rokov.

Poprad 7. septembra (TASR) – Séria publikácií o histórii hokeja v meste Poprad má už svoj piaty diel, tentoraz s podtitulom Za úspechom sú odchovanci. Ich autor Rastislav Ovšonka v tejto súvislosti uviedol, že najnovšia knižka mapuje obdobie od sezóny 1970/1971 po sezónu 1980/1981, v ktorej popradskí hokejisti vyhrali Slovenskú národnú hokejovú ligu (SNHL).

„V každej sezóne sú všetky ligové výsledky, aj po tretinách a strelci gólov, hráčske kádre i tréneri, vrátane zmien počas sezón, ak k nim došlo. Vzhľadom na dostupnosť zdrojov sú útržkovite zaznamenané aj nižšie súťaže, v ktorých sa objavujú popradské mužstvá, ale napríklad aj okresné majstrovstvá v hokeji,“ konkretizoval Ovšonka.

V tomto období zaznamenal podľa neho popradský hokej výrazný vzostup mládežníckej časti a popradskí dorastenci v sezóne 1972/73 dosiahli až na úplný vrchol, keď sa stali majstrami Československa. Kapitánom tímu bol Alexander Szücs. Takmer všetci dorastenci z majstrovského kádra sa neskôr objavili v seniorskom tíme Popradu. „V tomto období prakticky nebolo sezóny, kedy by sa niektorý z popradských tímov, od mladších žiakov až po seniorov, netešil z titulu majstra Slovenska. Príkladom je aj sezóna 1980/1981, keď sa víťazom SNHL stali nielen seniori, ale aj juniori,“ upozornil autor.

V tomto období sa otvoril aj nový krytý zimný štadión, konkrétne v roku 1973, o rok neskôr sa obnovil aj Tatranský pohár, a taktiež sa prvýkrát konali oslavy výročia vzniku popradského hokeja v roku 1976, pripomínajúce údajne vznik popradského hokeja v roku 1926. „V samostatnej kapitole vysvetľujem, prečo je tento rok nesprávne uvádzaný ako rok vzniku hokeja v Poprade či Vysokých Tatrách,“ doplnil Ovšonka s tým, že knižka má 168 strán, rovnako ako predchádzajúci 4. diel. Text je doplnený fotografiami, z ktorých mnohé sú publikované prvýkrát, medzi nimi aj fotografia ženského hokejového družstva niekedy z prelomu 60. a 70. rokov. K tejto fotografii zatiaľ autor nemá žiadne údaje, kedy presne vznikla a pri akej príležitosti, ani kto presne na nej je. Publikácia vyšla v náklade 400 kusov, rovnako ako predchádzajúce diely.