Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Knihy

Strhujúci životopisný príbeh o geniálnom maliarovi. Modigliani

Foto: IKAR, a.s.

Vedel, že jeho život nebude dlhý, a preto sa ho rozhodol žiť naplno, s obrovským nasadením duševných i fyzických síl.

Bratislava 21. novembra (OTS) - Vedel, že jeho život nebude dlhý, a preto sa ho rozhodol žiť naplno, s obrovským nasadením duševných i fyzických síl. Neustále zápasil o svoje umenie, a keď sa zdalo, že má uznanie a slávu na dosah, jeho pozemská púť sa už strmhlav rútila k tragicky predčasnému koncu...
Beletrizovaný životopis slávneho maliara. Modigliani.

Keď mal Amedeo jedenásť rokov, dostal zápal pohrudnice a podľa lekárov už bolo po ňom. Bolo kruté vidieť ho bojovať so smrťou. Až som dúfala, že zomrie, aby som ho nevidela tak preukrutne trpieť. Mal bolesti, horúčku a chrčal. Nikto ani nenaznačil, že by sa mohol vyliečiť, hneď od prvej chvíle sa všetci zhodli na tom, že je s ním koniec.

Nie je to však bežná biografia, ale jedinečný beletrizovaný životopis, opierajúci sa o dôkladný výskum historických prameňov, ktorý umelecky príťažlivým spôsobom a s vášnivým zaujatím rekonštruuje Modiglianiho život od narodenia až po smrť, v celej jeho hĺbke a zložitosti.

Rozprávanie v prvej osobe je pôsobivá mozaika hlasov, prostredníctvom ktorých vstupujeme do mysle nielen samého umelca, ale aj ľudí neoddeliteľne spätých s jeho životom, napríklad vzdelanej a chápavej matky Eugénie, priateľky a milenky Kiki z Montparnassu, ruskej poetky Anny Achmatovovej, blízkeho priateľa a mecenáša Paula Alexandra či Amedeovej veľkej lásky, mladej talentovanej maliarky Jeanne Hébuternovej.

Výsledkom je pôsobivý pohľad do duše mimoriadne nadaného človeka, ktorého od raného detstva sprevádzali vážne choroby. Vedel, že jeho život nebude dlhý, a preto sa ho rozhodol žiť naplno, s obrovským nasadením duševných i fyzických síl. Neustále zápasil o svoje umenie, a keď sa zdalo, že má uznanie a slávu na dosah, jeho pozemská púť sa už strmhlav rútila k tragicky predčasnému koncu.

Nezanedbateľnou súčasťou Longoniho pozoruhodnej knihy Modigliani a dôkazom autorovho rozprávačského majstrovstva je aj pútavé zobrazenie fascinujúceho sveta parížskej bohémy na začiatku minulého storočia, sveta malebných uličiek, lacných barov, kaviarní a kabaretov, kde sa stretávali najväčší umelci tých čias ako Brâncuşi, Cocteau, Soutine a Picasso.

„Všetky fakty a postavy v tomto románe sú skutočné a zviazané s Modiglianiho životom,“ tvrdí autor Angelo Longoni. „Pozornejší čitateľ a odborný znalec livornského maliara však určite postrehol silené rozprávanie o Kiki z Montparnasse. K ich stretnutiu došlo až po niekoľkých rokoch Modiglianiho pobytu v Paríži, ja som ho však zaradil do rozprávania skôr a z Kiki som urobil symbol žien, s ktorými sa Amedeo stretával, no ktoré neboli jeho životnými družkami. Mojím úmyslom bolo vytvoriť akúsi stálu spoločníčku umelcovho bohémskeho života, takpovediac Vergília, ktorý dokáže obnažiť umelcovu dušu prostredníctvom hlbokého pochopenia.“

Angelo Longoni
je významný taliansky režisér, dramatik a scenárista, ktorý sa v posledných rokoch venuje aj písaniu kníh. K jeho najznámejším prózam patria romány Caccia alle mosche (Hon na muchy), Siamo solo noi (Sme to iba my), Vita (Život) a L´amore migliora la vita (Láska zlepšuje život).
Modigliani je jeho prvý životopisný román a zatiaľ jeho najambicióznejšie literárne dielo. Žije v Ríme s manželkou, herečkou a režisérkou Elenou Ivoneovou, a ich troma dcérami.

Milan Buno, knižný publicista