Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Knihy

Seriálový fenomén Iveta vyšiel aj ako kniha. A vydarila sa!

Foto: IKAR, a.s.

Osemnásťročná Iveta vie presne, čo od života chce – vypadnúť z rodného Trebišova, oslobodiť sa od matky, s ktorou si nerozumie, a rozbehnúť kariéru modelky.

Bratislava 17. októbra (OTS) - Chcete vedieť, ako vyzerá modeling mimo nablýskaných mól, kamier a fotoaparátov? Ako sa dievčatá pripravujú, ako trénujú, čo všetko si odriekajú a čo od nich módne značky vlastne čakajú? Aj toto je knižná Iveta, ktorá vznikla na základe seriálového fenoménu, ktorý začiatkom roka búral mnohé rekordy.

O čom je knižná Iveta?

Osemnásťročná Iveta vie presne, čo od života chce – vypadnúť z rodného Trebišova, oslobodiť sa od matky, s ktorou si nerozumie, a rozbehnúť kariéru modelky. Keď sa jej naskytne príležitosť, zaváha len na okamih – kvôli najbližšiemu kamarátovi Števovi. A potom bez obzretia odíde.
Števo vie presne, čo od života chce – Ivetu. A chce študovať, aby získal vysnívanú prácu, lenže jeho otec očakáva, že bude pracovať pre rodinný podnik – nočný klub ArteMiss. Nemá odvahu povedať im pravdu, a tak Ivetu nechá odísť a každý večer prichádza do práce, aby žil otcov sen.
Diana vie presne, čo od života chce – aby ju dcéra prestala nenávidieť, aby sa necítila taká osamelá a aby jej život nebol len nekonečným kolobehom smútku, výčitiek a práce. Netuší však, ako to zmeniť.

Iveta čelí skutočnému svetu s britkým humorom, láskavosťou, ale i so značnou dávkou naivity a na svojej bláznivej a nepredvídateľnej ceste za lepším životom získava odpovede na otázky, ktoré sa nikdy neodvážila ani len položiť. Ale čo láska? Neurobila chybu, keď odchodom z Trebišova opustila aj Števa?

Pozrite si video s autorkou Michalou Ries:


V čom je knižná Iveta iná od seriálovej je, že ide viac do hĺbky. Michala sa ponára do postáv, lepšie ich uchopila a ponúkla čitateľom, ktorí sa s nimi ešte lepšie stotožnia. Rozpracovala nielen postavy, ale aj ďalšie zábavné situácie, ktoré vás budú baviť. V tom je dobrá, už to ukázala pri predošlej knihe a dokazuje to opäť.

Nebojí sa dotknúť ani tak trochu tabuizovaných tém, alebo takých, o ktorých nie je celkom in hovoriť. Napríklad téma potláčanej sexuality. „Taká dôležitá téma a tak málo sa hovorí o tom, ako (de)formuje ľudskú dušu, vzťahy k sebe i k iným a vôbec celý život,“ dodáva Michala Ries.

Knižná Iveta ponúka tri pohľady – Ivetin, jej priateľa Števa a mamy Diany. Romantickú linku rozpracovala oveľa viac ako v seriáli a pridala veľa zábavných situácií, ktoré perfektne zapadli do celého príbehu. Ako Miška vraví, v knihe nájdete aj nenápadné návody, ako preveriť hĺbku citov vášho partnera.

Prvý workshop, ktorý sme absolvovali, bol zameraný na vystupovanie na sociálnych sieťach. Po našom mediálnom uvedení som narazila na Instagrame na komentár o mne. Padli ste na úplné dno, keď pustíte do súťaže hocijakú čiernu, smradľavú pi*u!
Tak ma to rozčúlilo, že som bez rozmyslu odpísala: Číslo štyri srdečne pozdravuje autora tohto komentára, očividne bieleho ko*ota.
Ešte v ten deň mi volal riaditeľ.
Svoj komentár som vymazala, ale škandálu som nezabránila. Ľudia si urobili printscreeny a zdieľali ich. Niektorí moju reakciu podporovali a zabávali sa na nej, iní ju odsúdili.
Počas workshopu o sociálnych sieťach školiteľka prednášala polovicu odporúčaní s pohľadom upretým priamo na mňa.


Milan Buno, knižný publicista