Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Paoliniho Inheritance zakončuje tetralógiu o dračích jazdcoch

Kniha Inheritance Foto: book.rewiew.sk

Po Tolkienovi, či Rowlingovej ukázal Paolini, že vo svete fantasy sa stále dá prekvapiť niečím novým, a že je autorom veľkých kvalít.

Bratislava 27. júla (TERAZ.sk) - Dlho očakávaný, posledný diel tetralógie o dračích jazdcoch sa ukázal svetu a spolu s ním dračí jazdec Eragon a jeho dračica Zafira ukončujú svoje dobrodružstvá. Inheritance a jej autor Christopher Paolini zaklincovali prepracovaný príbeh z krajiny Alagaesia, a tým dali zbohom jednému zo svetových fantasy bestsellerov. Po Tolkienovi, či Rowlingovej ukázal Paolini, že vo svete fantasy sa stále dá prekvapiť niečím novým, a že je autorom veľkých kvalít.

V poslednej časti Odkazu dračích jazdcov sa Paoliniho hladní fanúšikovia, snáď rovnako ako ja, nasýtia napínavým dejom už od prvých strán a keď sa zahryznú, nebudú môcť prestať, až kým celú knihu na jeden nádych nezhltnú.

Eragon a jeho dračica Zafira, spolu s elfkou Aryou, Vardenmi, trpaslíkmi a spojencami všetkých rás, sa pokúsia zvrhnúť krutého, ale príliš mocného kráľa Galbatorixa z trónu. Či sa im to však podarí, je otázne, keďže na Galbatorixovej strane stojí aj ďalší dračí jazdec – Eragonov nevlastný brat Murtagh so svojím krvilačným drakom Tŕňom, zaviazaní slúžiť kráľovi starodávnym jazykom, v ktorom sa sľub nedá zrušiť.

Ako keby toho nebolo málo, Galbatorix má v rukáve ešte prevahu o kvantum dračích sŕdc - Eldunarí, ktoré jeho silu ešte znásobujú. Ale Eragon tak bezbranný nie je - ako pomoc má dračie srdce Glaedra, mocného draka, ktorý padol spolu s jeho jazdcom Oromisom pod mečom Murtagha. To však nie je tak jednoduché, keďže drak Glaedr je príliš skormútený smrťou svojho jazdca a je uzavretý do seba. Podarí sa teda Eragonovi zastaviť Galbatorixa, Murtagha, ich drakov a armádu, ktorá necíti bolesť?

Ako dopadne vojna, v ktorej sa spojili rasy Elfov, Trpaslíkov, Ľudí, Urgalov, Mačkolakov proti obávanému vojsku Galbatorixa? Boj o záchranu a obnovenie dračej rasy, o lepšiu budúcnosť krajiny Alagaesia, o lepšie životy ľudí v nej. Kto vyhrá?

Tak, ako sa veľa vecí dalo v knihe domyslieť, tak isto autor prekvapil mnohým novým, pre čitateľa dokázal vytvoriť celú škálu nálad a navyše - okrem šťastných okamihov sú v knihe aj nečakané, s ktorými fanúšik tak celkom nebude súhlasiť. Ako napríklad okamih, kedy sa zdá, že Eragon je už na pokraji síl, vojsko Vardenov stratilo svoju kráľovnú a mnoho dôležitých postáv umiera, príde Mačkolak Solembum a v tranze Eragonovi pripomína skalu Kuthian. Čo sa v nej nachádza? Nájdu ju spolu so Zafirou a pomôže im vyhrať boj proti Galbatorixovi? Všetky tieto otázky sa vám určite budú miešať v hlave...

Samotný fantasy román - Odkaz dračích jazdcov a jeho posledná časť Inheritance totiž fanúšikov Fantasy určite len poteší a jej čítanie bude lahôdkou pre každého, kto prečítal predchádzajúce diely Eragon, Eldest, Brisingr. Napätie, ktoré vládne v každej jednej kapitole, nečakané okamihy, ktoré vás donútia zamyslieť sa nad vecami, a kvantum fantázie v príbehu vám zaručia extázny pocit po prečítaní knihy. Zaručene.

Recenziu spracoval Kristián Formel z portálu Book.review.sk

Recenziu nájdete na: book.review.sk/recenzie/inheritance-2