Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

V Maďarsku sa začal sa 20. pochod na pamiatku obetí holokaustu

Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána, vystupuje na protivládnej demonštrácii vo východomaďarskom Debrecíne v nedeľu 5. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa organizátorov si účastníci pochodu pripomenú aj obete teroristického útoku v Izraeli zo 7. októbra minulého roka.

Budapešť 5. mája (TASR) - Tisíce ľudí prišli v nedeľu v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Dav sa vydal od synagógy na pochod k Východnej železničnej stanici (Keleti pályaudvar). Na čele pochodu išla takmer stovka preživších holokaustu mikrobusmi s elektrickým pohonom.

Podľa organizátorov si účastníci pochodu pripomenú aj obete teroristického útoku v Izraeli zo 7. októbra minulého roka.

Generálny riaditeľ maďarskej železničnej spoločnosti MÁV László Mosóczi vo štvrtok na tlačovej konferencii pripomenul, že jednou z najtemnejších kapitol maďarských železníc bolo, keď na jar a v lete 1944 takmer 150 vlakov prepravilo do koncentračných táborov zhruba pol milióna maďarských občanov.

Pamätný deň holokaustu si pripomínajú v Maďarsku z iniciatívy vládnej strany FIDESZ od roku 2001. V roku 1944 v podkarpatskom Mukačeve postavili 16. apríla prvé maďarské geto. V období od 15. mája do 8. júla 1944 odvliekli z maďarského územia 437.402 židov, z nich 95 percent do nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)