Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

Na snímke ťava dvojhrbá s mláďaťom. Foto: TASR - František Iván

Mláďa dostalo meno Lesia a jeho matka Luna patrí medzi mladšie samice v stáde.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. mája (TASR) - V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej. Ide o jedno z prvých tohtoročných mláďat v bratislavskej zoo. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo s tým, že návštevníci môžu pozorovať celé stádo aj s mláďaťom vo vonkajšom výbehu v lesnej časti zoo.

Priblížila, že mláďa dostalo meno Lesia a jeho matka Luna patrí medzi mladšie samice v stáde. "Pôrod u Luny prebehol bez problémov. Prvé dni po pôrode trávila matka s mláďaťom vzhľadom na chladné počasie v stajni," uviedla Ritterová. Dodala, že gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

Zároveň sa v zoo v minulom roku narodili tri mláďatá ťavy dvojhrbej, jedna samica a dva samce. Všetky boli umiestnené v iných chovoch a aktuálne návštevníci môžu pozorovať v skupine jedného samca, tri samice a mláďa. "Predpokladáme, že sa stádo ešte tento rok rozrastie o jedno až dve mláďatá. Ďalšie mláďatko by sa malo narodiť v priebehu mája," ozrejmil zoológ Martin Rosa.

Ťavy majú uzatvárateľné nozdry a tri páry viečok, ktoré ich chránia pred púštnym pieskom. "Ich krv má stálu hustotu a telo premenlivú teplotu, vďaka čomu sa im neodparuje toľko vody z tela," doplnila Ritterová.