Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

ŠMIHULA: Nemôžeme sa pozerať, ak si nejaký štát ukrojí z územia iného

Na snímke Daniel Šmihula. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je diplomat a analytik Daniel Šmihula, témou je bezpečnosť vo svete.

Bratislava 18. decembra (TABLET.TV) - Rok 2018 bol významný pokračovaním globálnych trendov, či už ide o klimatické zmeny alebo o nástup novej technologickej revolúcie, trendom je aj postupná strata technologického, ekonomického a mocenského monopolu západných krajín, predovšetkým Spojených štátov a Európskej únie, myslí si D. Šmihula.



"Organizácia Spojených národov môže byť len taká silná, ako jej dovolia členské štáty, mnohé z nich majú veľmi egoistické záujmy," dopĺňa diplomat a dodáva, že OSN nie je žiadna globálna vláda, avšak bez OSN by konflikty a problémy vo svete boli výrazne väčšie.

"Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe je organizácia, ktorá slúži na komunikáciu, jej hlavnou náplňou je okrem ľudsko-právneho rozmeru aj istý kontrolný mechanizmus zbrojenia, snaha manažovať a tlmiť konflikty," uvádza na margo OBSE analytik.

Napätie medzi Ruskom a Západom bude podľa Šmihulu pokračovať, ak nedôjde "k zmene revolučného charakteru". "Zatiaľ sa podarilo tento konflikt lokalizovať a zabrániť tomu, aby prerástol do ozbrojeného stretu, čo je veľký úspech," myslí si diplomat.

Spor medzi Ruskom a Ukrajinou považuje však D. Šmihula za zásadný, pretože "na jednej strane tam ide o hodnoty a na druhej strane o predstavy o usporiadaní medzinárodných vzťahov". "Nemôžeme sa len tak pozerať, ako sa nejaký štát rozhodne, že z druhého štátu si niečo ukrojí a anektuje si územie, pretože by to bol model, ktorý by mohol aplikovať aj na iných miestach, keby zistil, že to funguje bez sankcií," dodáva diplomat.

Podľa jeho názoru by nefungoval model, keby skupina európskych štátov mala spoločnú armádu. "Kto hovorí o európskej armáde, vlastne hovorí o federalizácii Európy v istej forme," tvrdí D. Šmihula. Zároveň však treba podľa neho upozorniť na nutnosť užšej spolupráce európskych krajín v modernizácii armád.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz so zahranično-politickým analytikom Pavlom Demešom.