Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Na výmenu elektroinštalácie v materských školách vezme Žiar úver

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Maximálna výška úveru, z ktorého chce mesto rekonštrukciu financovať, je 80.000 eur. Konečná suma investície bude známa až po uskutočnení verejného obstarávania.

Žiar nad Hronom 5. mája (TASR) - Rekonštrukciu elektrických rozvodov a výmenu svietidiel v budovách materských škôlok na uliciach Dr. Janského a M. R. Štefánika v Žiari nad Hronom bude samospráva financovať formou úveru z Environmentálneho fondu. Tento krok odsúhlasili žiarski poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva.

"Chceme požiadať envirofond o úver z titulu zníženia náročnosti na spotrebu elektrickej energie. V tomto prípade stačí desaťpercentná úspora, aby sme boli úspešní pri podaní žiadosti. Túto úsporu dosiahneme už len tým, že vymeníme osvetlenie," priblížil pre TASR hlavný ekonóm mesta Martin Majerník.

Maximálna výška úveru, z ktorého chce mesto rekonštrukciu financovať, je 80.000 eur. Konečná suma investície bude známa až po uskutočnení verejného obstarávania. Podľa Majerníka ide o výhodný úver s úrokovou sadzbou na úrovni 0,1 percenta, čím je neporovnateľný s inými komerčnými úvermi.

Elektrické rozvody v týchto viac ako 50-ročných budovách sú podľa samosprávy už v nevyhovujúcom stave. Rekonštrukcia zahŕňa kompletnú výmenu elektrických rozvodov a svietidiel, čo má priniesť množstvo benefitov, ako napríklad lepšiu ochranu spotrebičov a elektrických zariadení či úspory energie. Práce chcú zrealizovať počas letných prázdnin, vyučovací proces tak bude obmedzený len minimálne.