Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Nitra zdolala Spišskú Novú Ves, ujala sa vedenia vo finálovej sérii

Na snímke gólová radosť hráčov Nitry v prvom finálovom zápase play off hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves - HK Nitra 19. apríla 2024 v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR František Iván

Spišiaci si vytvorili prvú šancu v 8. minúte, Kerbashian však zblízka neprekonal Aittokallia. V polovici prvej tretiny zahrozili aj hostia, Bubela dvakrát za sebou trafil konštrukciu bránky.

Spišská Nová Ves 19. apríla (TASR) - Hokejisti HK Nitra zvíťazili v prvom finálovom stretnutí play off Tipos extraligy na ľade HK Spišská Nová Ves 3:2. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0 na zápasy. Druhý duel je na programe už v sobotu 20. apríla opäť v Spišskej Novej Vsi.

Spišiaci si vytvorili prvú šancu v 8. minúte, Kerbashian však zblízka neprekonal Aittokallia. V polovici prvej tretiny zahrozili aj hostia, Bubela dvakrát za sebou trafil konštrukciu bránky. Nitra potom dostala šancu hrať presilovú hru, síce ju nevyužila, ale tesne po nej sa presadil Hrnka. Hostia zvýšili v 18. minúte, keď už počas početnej výhody Gill našiel krížnou prihrávkou Bučeka, ktorý prekonal Suráka. Domáci odpovedali už po 105 sekundách druhej časti, Valach od modrej čiary zamieril presne do ľavého horného rohu Aittokalliovej brány. V 42. minúte sa Nitra dostala späť do dvojgólového náskoku, keď Newell prekvapil Suráka. Spišiakov vrátil do hry Žiak, ktorý dosiahol len tretí presný zásah v sezóne. Domáci sa snažili v závere vyrovnať, odvolali brankára, ale tretíkrát sa im nepodarilo dostať puk za Aittokallia. Na konci duelu prišlo ešte k bitke medzi Nellisom a Hrnkom.


finále play off Tipos extraligy – prvý zápas /na 4 víťazstvá/:



HK Spišská Nová Ves – HK Nitra 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Góly: 22. Valach (Myklucha), 52. Žiak (Burgess, Nellis) – 14. Hrnka (Cotton, Buček), 18. Buček (Gill, Cotton), 42. Newell. Rozhodovali: Štefik, Žák – Knižka, Stanzel, vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Hrnka - Nellis obaja 5+DKZ za bitku presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 4300 divákov (vypredané).

/stav série: 0:1/



Spišská Nová Ves: Surák – Merežko, Romaňák, Ališauskas, Žiak, Valach, Groch – Rapáč, Nellis, Archambault – Bakoš, Kerbashian, Majdan – Burgess, Bortňák, Drábek – Džugan, Myklucha, Vandas – Zöld

Nitra: Aittokallio – Cotton, Mezei, Bača, Kousa, Stacha, Gajdoš, Kodhaj – Bajtek, Gill, Buček – Newell, Bubela, Jackson – Lacka, Čederle, Okoličány – Bačo, Hrnka, Vitáloš


Nitra uspela v prvom zápase, Hrnka: Vynikajúci štart do finále


Hokejisti HK Nitra odštartovali finále play off Tipos extraligy triumfom na ľade Spišskej Novej Vsi a urobili prvý krok k možnému zisku svojho druhého titulu. "Corgoni" uspeli po výsledku 3:2 a potvrdili, že im to vo vyraďovacej časti ide na klziskách súperov. Útočník Tomáš Hrnka bol po zápase spokojný a podľa neho si mužstvo nemohlo priať lepší štart do finále. Tréner domácich Vlastimil Wojnar verí, že jeho tím bude v druhom stretnutí úspešnejší a vyrovná stav série na 1:1.

Nitre vyšla prvá tretina, po ktorej viedla 2:0. Prvú presilovú hru síce nevyužila, ale tesne po nej sa presadil Hrnka. V druhej početnej výhode už bola úspešná, keď Sahir Gill našiel krížnou prihrávkou Samuela Bučeka, ktorý prekonal Filipa Suráka. "Bol to ťažký zápas, dali sme dva góly, čo nám pomohlo do ďalšej časti duelu. Síce sme dostali na 1:2, ale potom sme sa presadili opäť my. Záver bol veľmi náročný aj preto, že sme sa zbytočne stiahli a prestali sme hrať svoju hru," uviedol strelec úvodného gólu vo finále.

Podľa Bučeka to však bude ťažká séria: "Prvý krok dobrý, ale stále nás čaká veľká bitka a potrebujeme zvíťaziť v ďalších troch zápasoch. Pevne verím, že aj v druhom stretnutí budeme úspešní." Aj Hrnka si uvedomuje kvalitu súpera: "Tím Spišskej Novej Vsi a tento štadión sú dva faktory, ktoré vieme, že budú náročné. Vstúpili sme však do toho správnou nohou a verím, že to v sobotňajšom stretnutí potvrdíme."



Nitra dokázala ako prvá uspieť vo vyraďovacej časti na ľade Spišskej Novej Vsi. Zverenci Wojnara predtým doma zvládli všetkých šesť duelov. "Corgoni" ukončil víťaznú sériu Spišiakov pred domácimi divákmi aj v základnej časti. "Máme podobný štýl, ako oni. Nehrajú extrémne dozadu, stretnutia majú spád, čo nám celkom vyhovuje," dodal Hrnka.

Spišiakom duel nevyšiel a počas neho odišli do kabíny najproduktívnejší hráč dlhodobej časti Olivier Archambault aj Dalibor Bortňák. Kormidelník domáceho mužstva sa nechcel vyjadrovať k ich zdravotnému stavu. "Myslím si, že to bol kvalitný zápas. Dúfam, že sa kvalita prenesie do druhého stretnutia. My sme dostali po zbytočných fauloch dva góly a už sa potom hrá ťažko. Dávam však kredit chlapcom, nevzdali to a bojovali až do konca. Siahali sme po vyrovnaní, ale nevyšlo to. Je to len jeden bod v sérii a vyzerá, že bude opäť dlhá a atraktívna. Verím, že my budeme v sobotu úspešnejší," zhodnotil Wojnar.



Obranca domácich Juraj Valach, ktorý v úvode druhej tretiny znížil, bol oveľa kritickejší: "Bol to zlý vstup do zápasu. V prvej tretine sme boli zaspatí a urobili sme zbytočné vylúčenia. Dostali sme dva góly a aj keď sme sa v druhej a tretej časti zdvihli, nedotiahli sme to už." Pre Spišiakov to bol historicky prvý duel vo finále: "Necítil som nervozitu, beriem to ako ďalší zápas. Možno niektorých hráčov to mohlo zväzovať. Diváci vytvorili príjemnú atmosféru, čiže nevidím dôvod na nervozitu."



Víťazný gól zaznamenal v tretej tretine Patrick Newell, ktorý prekvapil brankára Suráka. Domáci už potom len znížili zásluhou Adama Žiaka, ale na vyrovnanie už nedosiahli. Asistent trénera hostí Dušan Milo bol spokojný s prvým triumfom v sérii. "Vstúpili sme správnou nohou do finále. Prvá tretina bola opatrná z oboch strán. My sme však využili dve presilovky a mali sme dvojgólový náskok. Druhá sa musela divákom páčiť najviac, keďže to bolo hore, dole. Mali sme veľa zbytočných strát pukov, no ale ustáli sme to. V tretej sme to po góle na 3:1 už zodpovednou hrou dotiahli do úspešného konca."



Buček nechce preceňovať prvé víťazstvo: "Je to pre nás malé bezvýznamné plus. Celú sezónu sa tu ťažko hralo, všetci súperi to vedeli. Ďalší zápas sa začína opäť od 0:0 a my sa pripravíme tak, aby sme boli znova úspešní." Krídelník prvej formácie, ktorý mal bilanciu 1+1 zhodnotil aj duel: "Z môjho pohľadu mi to počas 1,5 tretiny nepripomínalo play off. Hralo sa hore, dole a s množstvom šancí. Koledovali sme si o gól, no potom sme sa vrátili späť k nášmu hokeju a bolo to lepšie. Musíme to však eliminovať, keď chceme byť úspešní aj ďalej.