Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Futbal

Taliansky vicemajster Hamšík je pripravený na zápas LM s Kyjevom

Na archívnej snímke hore Marek Hamšík. Foto: TASR/Michal Svítok

V Serii A sa naladil dobre, aj vďaka gólu slovenského špílmachra vyhral v Palerme 3:0. Ak by sa mu podarilo skórovať aj v Kyjeve, mal by na konte 100 strelených súťažných gólov v drese Neapolu.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Šesťdesiatydruhý ročník boja o európskeho futbalového majstra, resp. 25. ročník prestížnej Ligy majstrov 2016/2017 odštartuje v utorok ôsmimi zápasmi v základných skupinách A až D. Titul obhajuje Real Madrid, ktorý vstúpi do bojov až v stredu domácim duelom so Sportingom Lisabon. "Biely balet" sa bude snažiť stať sa vôbec prvým mužstvom, ktoré by v novodobej edícii LM obhájilo trofej pre víťazov. Naposledy titul európskeho šampióna obhájil AC Miláno v roku 1990. Víťaz LM 2016/2017 si vybojuje právo štartu na MS klubov FIFA, ktoré sa v decembri 2017 uskutočnia v SAE.

Účastníkmi boja o finále tohto ročníka, ktoré sa bude hrať 3. júna 2017 v Cardiffe na Millennium Stadium budú aj slovenskí legionári. Kapitán SSC Neapol Marek Hamšík povedie jeho tím v B-skupine, na úvod nastúpi taliansky vicemajster v utorok na pôde Dynama Kyjev. Stredopoliar dánskeho majstra FC Kodaň Ján Greguš si zahrá v G-skupine, Dáni sa v prvom zápase predstavia v stredu v Porte. Na súpiske bundesligovej Borussie Mönchengladbach, ktorá sa v utorok predstaví v C-skupine na pôde Manchestru City, je aj slovenský mládežnícky reprezentant László Bénes.

UEFA od minulej sezóny zvýšila základné prémie za štartovné v skupine (v trojročnom cykle do sezóny 2017/2018-pozn.) z 8,5 milióna eur na 12 miliónov pre každého z 32 účastníkov skupinovej fázy. Prémia za výhru v skupine predstavuje 1,5 milióna, za remízu 0,5 milióna. Za postup do vyraďovacej fázy dostanú kluby až 5,5 miliónov eur, štvrťfinále je ocenené sumou 6 miliónov, semifinále 7 miliónmi. Zdolaný finalista zinkasuje 10,5 milióna a víťaz okrúhlych 15 miliónov.

V tohtosezónnej edícii si v skupinách zahrajú kluby zo 17 národných asociácií UEFA. Najpočetnejšie zastúpenie majú so štyrmi klubmi Španielsko, Anglicko a Nemecko. Debutantmi v skupinovej fáze sú anglický majster Leicester City a ruský FK Rostov.

Fanúšikovia sa opäť budú môcť tešiť na najväčšie svetové esá ako Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar či Luis Suarez. K topfavoritom tejto sezóny budú iste patriť dosiaľ poslední šampióni Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov, no prekvapiť môžu aj ďalší ako napr. Manchester City. Posledným prekvapujúcim víťazom bolo v roku 2004 FC Porto a až 20 z 21 posledných víťazov má domicil v jednej zo štyroch topligách - Primera División, Bundesliga, Premier League a Serie A.

V A-skupine sa v parížskom Parku Princov predstaví londýnsky Arsenal. Ten je spolu s PSG favoritom skupiny, v ktorej ešte hrá bulharský majster Ludogorec Razgrad a švajčiarsky Bazilej. Pod vedením francúzskeho trénera Arsena Wengera "gunners" postúpili do vyraďovačky LM 16 rokov v rade. Arsenal v generálke na LM vyhral nad Southamptonom 2:1. Paríž minulý piatok v Ligue 1 len remizoval doma 1:1 so Saint-Étienne.

Nový tréner PSG Unai Emery, ktorý prišiel z FC Sevilla a vymenil Laurenta Blanca, už nemôže počítať so Zlatanom Ibrahimovičom a Davidom Luizom. Napriek tomu má k dispozícii kvalitný káder. "Na našej súpiske sú hráči, ktorí už veľa povyhrávali a v tomto procese sa stále zlepšovali. Prišiel som do klubu, ktorý chce pokračovať vo víťaznom ťažení. Je to náročná výzva, keďže očakávania sú vysoké," povedal Španiel pre uefa.com. Hosťom bude chýbať zranený nemecký obranca Per Mertesacker.

V B-skupine čaká Hamšíkov Neapol náročný súper v Kyjeve. V Serii A sa naladil dobre, aj vďaka gólu slovenského špílmachra vyhral v Palerme 3:0. "Tešíme sa na najprestížnejšiu klubovú súťaž. Sme pripravení, veríme v úspešný vstup do Ligy šampiónov," povedal na svojom oficiálnom webe Hamšík. Ak by sa podarilo slovenskému futbalistovi skórovať aj v Kyjeve, mal by na konte 100 strelených gólov v drese Neapolu v súťažných dueloch. V druhom súboji B-skupiny sa Besiktas Istanbul predstaví na pôde Benficy Lisabon.

Vzrušujúce predstavenie sľubuje duel FC Barcelona - Celtic Glasgow v C-skupine. Výber hosťujúceho trénera Brendana Rodgersa, ktorý sa na LM naladil v derby Old Firm triumfom nad Ranngers 5:1, bude bez zraneného útočníka Leigha Griffithsa (lýtko). Katalánci v sobotňajšom súboji 3. kola La Ligy doma senzačne podľahli nováčikovi Deportivo Alaves 1:2.



V druhom súboji skupiny Manchester City hostí Mönchengladbach. Zverenci Pepa Guardiolu vyhrali v 4. ligovom kole v derby na ihrisku Manchestru United 2:1 a vedú Premier League bez straty kvetinky. Podľa Španiela ale MCFC ešte nie je schopný konkurovať najlepším tímom v LM. "Až doteraz sme v lige OK. Ale konkurovať najlepším mužstvám v Európe v našej momentálnej forme nie sme schopní," prekvapil Guardiola.

Borussia v Bundeslige prehrala v sobotu vo Freiburgu 1:3. "Tento výsledok nebude mať na duel na Etihad žiadny vplyv. To bude úplne iný zápas. Neobávame sa nikoho," povedal pre klubový web brazílsky stredopoliar Raffael.

Rekordný nemecký šampión Bayern Mníchov začne v D-skupine doma s Rostovom 133 dní po minulosezónnej neúspešnej semifinálovej konfrontácii s Atleticom Madrid. Výber Taliana Carla Ancelottiho je favorit, hoci jeho opora Philipp Lahm je opatrný. "Nik z nás naozaj nepozná skutočnú silu súpera z Rostova.

Dôležité ale bude, aby sme boli pripravení na všetko a získali všetky body," cituje Lahma klubový web Bavorov. Na lavičke s Pepom Guardiolom hral Bayern semifinále LM trikrát za sebou, ale neuspel. Ligu majstrov vyhral naposledy v roku 2013 a teraz má Ancelotti jasnú úlohu získať pre Bayern šiestu korunu pre kráľa kontinentu. V druhom stretnutí tejto skupiny minuloročný neúspešný finalista Atletico Madrid nastúpi na pôde PSV Eindhoven.

1. kolo skupinovej fázy LM 2016/2017, utorok 13. septembra, 20.45 SELČ:

A-skupina:
Paríž Saint-Germain - Arsenal Londýn /rozhoduje: Viktor Kassai (Maď.)/
FC Bazilej - Ludogorec Razgrad /Aleksej Kulbakov (Biel.)/

B-skupina:
Dynamo Kyjev - SSC Neapol /William Collum (Škót.)/
Benfica Lisabon - Besiktas Istanbul /Milorad Mažič (Srb.)/

C-skupina:
Manchester City - Borussia Mönchengladbach /Björn Kuipers (Hol.)/
FC Barcelona - Celtic Glasgow /Ovidiu Haţegan (Rum.)/

D-skupina:
Bayern Mníchov - FK Rostov /Anthony Taylor (Ang.)/
PSV Eindhoven - Atletico Madrid /Martin Atkinson (Ang.)/

kalendár žrebov LM 2016/2017:
12. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
17. marca 2017: žreb štvrťfinále (Nyon)
21. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2016/2017:
13.-14. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
27.-28. septembra: 2. kolo skupinovej fázy
18.-19. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
1.-2. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
22.-23. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
6.-7. decembra: 6. kolo skupinovej fázy
14.-15. a 21.-22. februára 2017: 1. zápasy osemfinále
7.-8. a 14.-15. marca: odvety osemfinále
11.-12. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
18.-19. apríla: odvety štvrťfinále
2.-3. mája: 1. zápasy semifinále
9.-10. mája: odvety semifinále
3. júna: finále (Cardiff, Millennium Stadium)