Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

FORTUNA LIGA: Slovan deklasoval Zlaté Moravce

Na snímke zľava David Strelec (Slovan) a Branislav Pindroch (Zlaté Moravce) v zápase 4. kola Fortuna ligy ŠK Slovan Bratislava - FC ViOn Zlaté Moravce v Bratislave 10. augusta 2019. Foto: TASR

Záver zápasu si Slovan postrážil a pripísal si štvrtý ligový triumf v tejto sezóne.

Ružomberok 11. augusta (TASR) - Slovanisti nastúpili bez viacerých opôr, Šporar či Božikov nefigurovali na súpiske, Moha bol iba na lavičke náhradníkov. Zápas nemal v úvode vysoké tempo, domáci kontrolovali priebeh, súpera takmer nepustili k lopte. Prvú väčšiu príležitosť si vypracovali po 15 minútach, Strelec prihral v pokutovom území Holmanovi, jeho strelu však vyrazil Pindroch na žrď.

V 28. minúte začal akciu Strelec, jeho center sklepol Villar na Čavriča, opäť sa však blysol brankár Zlatých Moraviec. Hostia sa sústredili najmä na obranu, do útoku sa dostávali najmä po stratách Slovana, narážali však na slabú presnosť v koncovke. "Belasí" napokon zúročili svoju prevahu v 35. minúte. Daniel prenikol z pravej strany, poslal prihrávku pod seba do šestnástky a Holman bez ťažkostí otvoril skóre duelu.

Domáci mohli vzápätí pridať druhý zásah, ale Strelec po dobrej individuálnej akcii neprekonal Pindrocha. V závere prvého polčasu mal smolu strelec úvodného gólu Holman, ktorý sa zranil a musel vystriedať.

Druhé dejstvo vyšlo "belasým" dokonalo. V 48. minúte sa presadil Daniel cez Chrena, odcentroval na zadnú žrď a Suchockij rybičkou zdvojnásobil vedenie domácich. Po zmene strán Slovan jasne dominoval, hralo sa prakticky iba na polovici Zlatých Moraviec. Tretí zásah pridal Slovan v 65. minúte. Strelec skvelo prešiel cez obranu hostí a Nono sa z blízka nepomýlil.

V 73. minúte sa Striedajúci Moha predral až do šestnástky, keď využil chybu obrancu Zlatých Moraviec, dokázal obísť brankára Pindrocha, ale z uhla trafil iba pravú žŕdku. Bratislavčania sa však predsa dočkali. V 84. minúte sa dostal do šestnástky Moha, už sa zdalo, že premeškal správny moment na zakončenie, ale jeden z obrancov zatiahol ručnú brzdu.

Následný pokutový kop s prehľadom premenil Strelec. Záver zápasu si Slovan postrážil a pripísal si štvrtý ligový triumf v tejto sezóne.

Ján Kozák mladší, tréner Slovana: "Celý zápas sme mali pod kontrolou. V prvom polčase nám ešte trochu chýbal pohyb a viac kolmých prihrávok. Napriek tomu sme si vypracovali niekoľko dobrých šancí. V druhom polčase nám pomohol rýchly gól, potom sa chlapci uvoľnili a zabávali. Teraz už myslíme iba na utorkovú odvetu Európskej ligy."

Karol Praženica, tréner Zlatých Moraviec: "Náš výkon bol poznačený prílišným rešpektom voči súperovi. Prehrávali sme súboje, tým pádom súper získal stred pola. Očakávali sme silné protiútoky, má na to hráčov, napriek tomu sme inkasovali z brejku. V druhom polčase sme chceli byť dôraznejší a aktívnejší, ale pokračovali sme v trende z prvého polčasu a Slovan to využil. Zvíťazil zaslúžene."

ŠK Slovan Bratislava - FC ViOn Zlaté Moravce 4:0 (1:0)

Góly: 35. Holman, 48. Suchockij, 65. Nono, 84. Strelec (z 11 m), ŽK: Rabiu, De Kamps, Apau - Kovaľ, Grozdanovski, rozhodovali: Ochotnický - Bobko, Žákech, 4520 divákov

Zostavy:

ŠK Slovan: Greif – Apau, Bajrič, Guzmics, Suchockij – Nono (80. Ratao), Rabiu - Daniel, Holman (43. De Kamps), Čavrič (67. Moha) - Strelec

FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble: Pindroch – Brašeň, Pintér, Asanovič, Chren - Válovčan, Tóth (64. Richtárech), Grozdanovski, Kovaľ - Ďubek - Tkáč (5. Silvio Rodrigues, 54. Orávik)


Oba tímy začali svižne, s ofenzívnym apetítom. Hneď v úvode domáci zahrávali rohový kop a Qose hlavou minul cieľ. V 3. min. sa už skóre menilo, keď po Boženíkovom centri Sluka napriahol ľavačkou a jeho krížny projektil skončil vedľa prvej žrde ružomberskej svätyne – 0:1.

Potom pred bránami bolo tichšie až do 27 min., keď po rýchlej akcii Káčera s Demirim, pálil druhý menovaný, Krajčírik loptu vyrazil, no a následne Bernát, ktorému streleckú parketu nahotoval Demiri, už rozvlnil sieť. V 31. min. po priamom kope a umnom signáli mal Regáli na hlave kontaktný gól, lenže v tutovej pozícii mieril veľmi zle.

V 40. min. Ruža inkasovala ďalší úder, po ľavom kraji zbehol Sluka, a jeho center do brány upratal Boženík. Do druhej polky lepši vykročili Liptáci, v 54. min. Regáliho strelu obrancovia MŠK zblokovali, ale Takáč už prestrelil všetko – 1:3. Gól ružomberskú družinu povzbudil, tá pritlačila na plyn a v 58. min. sa presným zásahom Kostadinova vrátila do zápasu – 2:3.

V 60. min. min. Kaša po faule brankára MFK videl druhú žltú kartu a hostia pokračovali len s desiatimi mužmi. „Hasprovci“ potom asi desať minút poriadne svojho súpera zvierali. V 62. min. Qose zdiaľky vyskúšal Holeca, ktorý vytesnal loptu len pred seba. Veľmi pekný bol aj Twardzikov pokus o tri minúty neskôr. V 74. min. sa Boženík po brejkovej akcii rútil na Krajčírika, ale ružomberský brankár ho vychytal.

To isté dokázal aj o dve minúty neskôr, keď mal Žilinčan ďalšiu veľkú príležitosť. V 88. min. Novotný sa dobre hlavou oprel do vysokej lopty, ale bolo to tesne nad. Domáci futbalisti, ktorí v druhom dejstve ukázali úplne inú tvár ako do prestávky, sa zo všetkých síl snažili o vyrovnávajúci gól. „Šošoni“ si tesné víťazstvo však ubránili.

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Prvá polovica nebola z našej strany herne zlá, efektivita Žiliny, jej súbojovosť a schopnosť presadiť sa v šanciach, nám zobrala vietor z plachiet. Druhý polčas ma chlapci veľmi potešili. Ani sám som neveril, že je to ešte v našich silách. Zobrali to od podlahy, zrejme spadla z nich ťarcha, ktorá na nás leží od zápasu s Pohroním. Potom sa to rozbehlo, dali sme dva góly. Súper mal vylúčeného hráča, mysleli sme, že to zvrátime, skúšali sme aj nejaké taktické veci, aj všetko možné. Ďalšie šance sme už nepremenili, takže mám rozpačité pocity. Druhý polčas sme sa z úplného dna dostali trochu vyššie. Prvý polčas sme nezvládli aj pre individuálne chyby."

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Prvý polčas z našej strany bol veľmi dobrý, hrali sme kombinačne, vytvárali sme si gólové príležitosti a aj sme ich premieňali. V druhom polčase sme inkasovali dva lacné góly a je logické, že keď súper strelí kontaktný gól, tak sa vráti do zápasu. Vylúčením Filipa Kašu sa všetko zmenilo, Ružomberok bol silnejší na lopte, tlačil nás na vlastnú polovicu. Napriek tomu, že sme hrali desiati, mali sme dve dobré gólové príležitosti. Sme radi, že sme vyhrali, opäť strelili tri góly a vytvorili si aj ďalšie gólové šance. Spokojný som aj s prístupom chalanov, že desiati to odbojovali, odmakali."

MFK Ružomberok – MŠK Žilina 2:3 (0:3)

Góly: 54. Takáč, 58. Kostadinov - 3. Sluka, 27. Bernát, 40. Boženík. Žlté karty: 14. Kostadinov, 72. Takáč (75. Novotný) - 14. Kaša.

Červená karta: 60. Kaša.

Rozhodoval: Kráľovič – 1654 divákov.

Ružomberok: Krajčírik - Čurma, J. Maslo, Jonec (46. Brenkus), Madleňák (81. T. Bobček) – Qose, Twardzik – Kostadinov, Takáč, Regáli – Gerec.

Žilina: Holec – Tomič, Kaša, Králik, Sluka – Káčer, Pečovský (65. Diaz) – Jánošík (78. Kiwior), Bernát (62. Minárik), Demiri – Boženík.


V zápase dvoch ofenzívne ladených mužstiev mali prvú vážnejšiu príležitosť „domáci“ Trenčania. Po prihrávke zľava tečoval loptu v ťažkom uhle Depetris, gólman Jedlička dokázal vytesniť jeho pokus na roh. Trenčania boli na začiatku zápasu aktívnejší, chýbala im však lepšia finálna prihrávka, prípadne presnejšie zakončenie.

Postupne začali iniciatívu preberať hostia, v 19. minúte sa po Blackmanovom sóle cez dvoch hráčov a prihrávke na Kristophera Vidu tešil sektor hostí. Pomalej strele k ľavej žrdi sa gólman Šemrinec mohol iba bezmocne prizerať. Tempo hry po góle opadlo, ojedinelý pokus hostí po zlej rozohrávke Trenčína skončil strelou spoza pokutového územia. K. Vida však druhý gól po strele do stredu brány nepridal.

Len o malý moment neskôr pohrozila opäť Dunajská Streda, po Divkovičovej presnej prihrávke z krídla Ramirez v tutovke netrafil bránu Trenčína. V 41. minúte sa po niekoľkých odrazoch lopty v pokutovom území ocitol nečakane zoči voči Šemrincovi Divkovič, aj on však z tesnej blízkosti mieril vedľa.

Do druhého polčasu urobil tréner hostí jednu zmenu v zostave. Ramireza nahradil Čmelík. N začiatku 49. minúty mali zaujímavú šancu Trenčania. Po prihrávke Bukariho, ktorý prišiel s loptou až do pokutového územia strieľal Depetris. Z 10 metrov netrafil loptu ideálne a Jedlička tak jeho pokus zvládol vyraziť.

V 53. minúte prišlo vyrovnanie, Maté Vida prehral osobný súboj na svojej polovici, Rogulič našiel Abdula Zubairua a ten pekným oblúčikom vyrovnal na 1:1. Pokus K. Vidu z kraja pokutového územia v 60. minúte vyrazil Šemrinec, z následného rohového kopu si po hlavičke Kružliaka mohol zákrok zopakovať.

O necelé 3 minúty sa v čistej šanci z 11 metrov po Vidovej prihrávke z krídla ocitol Divković. Miesto do brány však trafil južnú tribúnu žilinského štadióna. Po priamom kope v 67. minúte odpískal rozhodca pokutový kop za ruku jedného z hráčov v múre. Kristopher Vida napálil svoj pokus do ľavej žrde a tak sa stav nemenil. Na druhej strane sa o minútu dostával do čistej šance Depetris, Jedlička si s Kružliakom a so šťastím poradil.

V 74. minúte sa po Blackmanovej prihrávke a Kleščíkovom zaváhaní dostal k šanci Čmelík, v pokutovom území však nemieril presne. Po prudkom priamom kope v 85. minúte minul bránu z tesnej blízkosti hlavou Abdulrahman. O chvíľu nato napálil svoj pokus Bukari z ostrého uhla len do bočnej siete.

Po uplynutí riadneho hracieho času ešte Čmelíkov prízemný center napálil tesne vedľa v stopercentnej šanci K. Vida, aby o minútu na to rozhodol po protiútoku striedajúci Hamza Čataković. Z kraja pokutového územia napálil nechytatelne k vzdialenejšej žrdi. V stretnutí, torému v prvom polčase chýbalo tempo tak vyhral ten šťastnejší - AS Trenčín.

Roman Marčok, tréner AS Trenčín: "Myslím si, že tento tím má väčší potenciál predviesť viac ako predviedol dnes v prvom polčase. Tromi slovami: nehrali sme dobre. Súper bol pohyblivejší, aktívnejší, nebezpečnejší. V druhom polčase rozhodla efektivita, mali sme 2-3 čisté šance. Výsledok nám môže dodať silu do ďalších zápasov, potrebujeme však, aby bol náš herný prejav minimálne taký dobrý, ako bol v zápasoch so Žilinou."

Peter Hyballa, tréner DAC Dunajská Streda: "K tomu, aby ste vyhrali, potrebujete strieľať góly. Myslím, že sme boli oveľa lepší, než Trenčín, mali sme 5-6 naozaj veľkých príležitostí, hrali sme dobre, darilo sa nám zastavovať protiútoky domácich. Gól sme však dali iba 1. Za stavu 1:1 sme spravili veľkú individuálnu chybu. To už bola možno štvrtá, piata, v posledných 8 zápasoch vrátane Európskej ligy. Trenčín z toho skóroval. Divković, Ramirez aj Vida mali veľké šance, Trenčín nás však potrestal. V minulej sezóne sme takýmto spôsobom viackrát vyhrali, teraz, naopak, takto vyhral náš súper. Napriek dvom inkasovaným gólom si však myslím, že sme hrali dobre a mali sme celý zápas pod kontrolou. Ale, ako som už hovoril, ak nedáte gól, nemôžete vyhrať. Gratulujem Trenčínu k víťazstvu."


AS Trenčín - DAC 1904 Dunajská Streda 2:1 (0:1)

Góly: 54. Zubairu 90.+ Čataković - 19. Vida. Rozhodovali: Glova - Somoláni, Jánošík, ŽK: Zubairu, Šulek - Ramirez, Ronan, Kružliak, 663 divákov

Trenčín: Šemrinec - Ligeon (80. Slávik), Šulek, Kleščík, Julien - Zubairu, Koolwijk - Roguljič (64. Čataković) - Bukari (90+ Kadák), Depetris, Comvalius

Dunajská Streda: Jedlička - Koštrna, Oravec, Kružliak, Blackman - M. Vida - K. Vida, Ronan - Abdulrahman, Divković (68. Fábry) - Ramirez (46. Čmelík)


Domáci futbalisti chceli konečne skórovať i vyhrať a prvý z týchto cieľov naplnili už v 9. minúte. Vojtko poslal loptu do šestnástky, na prihrávku si nabehol nekrytý Trusa a zblízka otvoril skóre - 1:0. Domáci hráči mali v prvom polčase navrch herne aj gólovo, hostia v ňom veľa futbalového umu neukázali. Šance Turíka a Kountouriotisa ešte druhý gól nepriniesli, no v 27. minúte sa domáci dočkali.

Na Žofčákov center z priameho kopu si nabehol Carrillo a prekonal brankára Tabordu - 2:0. Kapitán domácich Žofčák sa dve minúty pred prestávkou postaral o jeden z najkrajších gólov doterajšieho priebehu sezóny, keď Tabordu prestrelil krížnou strelou z priameho kopu.

Hostia ani v druhom polčase výrazne nezlepšili svoj výkon. Rozbehnutým Michalovčanom nerobili problémy ofenzívne snahy Seničanov, ktoré sa často končili už v zárodku. V 71. minúte neprekvapil domáceho brankára Kiru ani Castanedov pokus o prelobovanie. Víťazstvo domácich mohol v závere zápasu prikrášliť aj striedajúci Hovhannisyan, hlavičkou však Tabordu neprekonal.

MFK Zemplín Michalovce - FK Senica 3:0 (3:0)

Góly: 9. Trusa, 27. Carrillo, 43. Žofčák. Rozhodoval: Gemzický, ŽK: Krč, ČK: Trusa, 1621 divákov.

zostavy a striedania:

MFK Zemplín Michalovce: Kira - Rota, Carrillo, Červak, Vojtko - Popovic, Turík (83. Mavretič), Savvidis, Žofčák (87. Hovhannisyan), Kountouriotis (64. P. Kolesár) - Trusa

FK Senica: Taborda - Didiba, Dias, Baumgartner (34. Ramirez), Klapan - Yenne, Krč, Cvek, El Moudane - Sulley, Castaneda (74. Addo)


HLASY:

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "S lepšími výsledkami prichádza aj lepšia nálada. Čakali sme na víťazstvo trochu dlhšie, ale podarilo sa a sme za to radi. Aj noví hráči sa dobre ukázali, ich príchodom sme získali kvalitu. Myslím si, že pokiaľ budeme zdraví, tak prídu aj výsledky."

Michal Ščasný, tréner FK Senica: "Taký prvý polčas som už veľmi dlho nezažil. Už som o tom hráčom povedal svoje. Nie je normálne takto pristúpiť k zápasu. Nechcem povedať, že všetci, ale mnohí hráči do toho nedali potrebné srdce a asi si mysleli, že Michalovčania si dajú sami góly."

Nitrania, ktorí v novom ročníku Fotruna ligy ešte nebodovali a dokonca ani neskórovali, vstúpili do zápasu proti Seredi aktívnejšie. Po rohovom kole Faška hlavičkoval Podhorina len tesne vedľa. V 8. minúte pálil chorvástky záložník Gatarič, no brankár Iliev jeho strelu spoza šestnástky bez problémov kryl. Hostia sa pripomenuli až v 20. minúte, kedy sa do dvoch dobrých príležitostí dostal bývalý hráč Nitry Cleber. Skóre 0:0 sa však nemenilo.

O päť minút neskôr sa za obranou hostí objavil Ristovski. Brankár Iliev však dobrým vybehnutím znížil do mácemu útočníkovi strelecký uhol a následne prudké zakončenie Macedónca bravúrne vyrazil. Domáci sa dočkali prvého tohtosezónneho gólu v 30. minúte, kedy poslal Šefčík výbornú loptu na zbiehajúceho Chobota, ktorý hlavou z hranice malého vápna poslal Nitru do vedenia - 1:0.

Hostia po inkasovanom góle pridali a takmer sa ešte do polčasu dopracovali aj k vyrovnaniu. V 39. Minúte však hosťujúceho Špehara v dobrej streleckej pozícii v poslednej chvíli zablokoval Farkaš.

Zverenci trénera Mariána Süttöho výborne naštartovali aj druhý polčas. Vďaka aktívnej hre a vysokému napádaniu súpera si vynútili chybu hostí, ktorú po prihrávke do pokutového územia potrestal presnou strelou Ristovski – 2:0. Aktivita domácich ani po druhom góle neutíchla. V 53. minúte sa v nádejnej príležitosti ocitol Chobot, ktorý však v dobrej pozícii hosťujúceho gólmana neprekonal. To ho však dlho mrzieť nemuselo.

V 66. minúte po faule seredského futbalistu Baa nariadil hlavný rozhodca penaltu, ktorú s prehľadom premenil Ristovski a svojim druhým gólom v zápase zvýšil na 3:0. Sereď ani po inkasovaní tretieho gólu nezložila zbrane a v 75. minúte znížila zásluhou Špehara. Tento gól hostí nakopol a už o tri minúty neskôr z nepriehľadnej situácie pred domácou bránou upravil skóre na rozdiel jedného gólu Chorvát Jureškin.

V dramatickom závere si už Nitra svoj tesný náskok postrážila. Na výsledku už nič nezmenila ani červená karta, ktorú v nadstavenom čase inkasoval po druhej žltej karte Ba. Nitra si po víťazstve 3:2 nad Sereďou zaknihovala prvé víťazstvo v novej sezóne.

Marián Süttö, tréner Nitry: „Mať skóre 0:4 a nemať ani bod je nepríjemné a dosť náročné sa takto pripravovať počas týždňa na náročného súpera. Dúfal som, že skúsené mužstvo Serede odletí a bude si myslieť viac. Neviem či sa to stalo, ale 70. minút sme hrali to, čo sme chceli. Útoky do otvorenej obrany, s nábehmi, agresívne v osobných súbojoch. Nič sme nepodcenili. Súper však má kvalitu a skoro vyrovnal. Je kvalitný smerom dopredu, má tam individuality. Chceli sme čo najskôr rozhodnúť. Škoda, že sme niektoré momenty nedotiahli do konca. Vyhrali sme s veľmi ťažkým súperom. Som veľmi rád, že sme získali 3 body.“

Slavche Vojneski, tréner Sereď: „Vedeli sme, že Nitra nebude ľahký súper. Nemali sme to jednoduché, lebo nám 3 hráči netrénovali dva, tri dni. Snažili sme sa o tom komunikovať. Vedeli sme do čoho ideme. V prvej polovici nás Nitra prevýšila. V druhej polovici sme prevzali iniciatívu, dali sme mužstvu tvár, ale bohužiaľ to nestačilo. Gratulujem domácim."

FC Nitra – ŠKF iClinic Sereď 3:2 (1:0)

Góly: 30. Chobot, 49. Ristovski, 67. Ristovski (z 11 m) – 75. Špehar, 78. Jureškin. Rozhodovali: Sedlák - Hancko, Perát, ŽK: Fábry, Faško - Ventúra, Michalík, Ba, ČK: 90.+ Ba po druhej ŽK, 874 divákov

Nitra: Šípoš – Kuník, Podhorin, Farkaš, Magda – Vrábel (59. Dubeň), Faško – Šefčík (89. Fabiš), Gatarić, Chobot – Ristovski (79. Fábry)

Sereď: Iliev – Sus, Michalík (73. Slaninka), Ba, Hučko – Lukáčik (51. Matheus Do Amaral Olavo), Ventúra – Cleber Silva Nascimento (62. Jureškin), Pankarićan, Iván – Špehar