Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Väčšinovým majiteľom DAC-u bude Oszkár Világi

Na snímke väčšinový akcionár futbalového klubu FK DAC Dunajská Streda 1904 Oszkár Világi počas tlačovej konferencie 4. marca 2014 v Dunajskej Strede. Foto: TASR/Martin Baumann

Podnikateľ Oszkár Világi má s klubom DAC Dunajská Streda odvážne plány.

Dunajská Streda 4. marca (TASR) - Futbalový corgoňligista DAC Dunajská Streda vstúpil do jarnej časti ročníka 2013/2014 s veľkými zmenami. Majiteľom osemdesiatich percent akcií klubu sa od stredy stane podnikateľ Oszkár Világi, ktorý chce pre DAC zachrániť príslušnosť v najvyššej súťaži a postupnými krokmi ho posunúť až do pohárovej Európy. Novú éru futbalu na Žitnom ostrove môže v budúcnosti obohatiť aj výstavba štadióna pre 12-15 tisíc divákov.

Nový väčšinový vlastník Világi odkúpil spomínaný podiel od bývalého majiteľa Khashayara Mohseniho z Iránu, ktorý vstúpil do klubu v roku 2008. Z ostávajúcich dvadsiatich percent akcií má v rukách po desať mesto Dunajská Streda a zvyšok bývalý podpredseda klubu Barnabáš Antal. "Bolo mojím snom vlastniť podiel v klube. Ako Dunajskostredčan som si to považoval za povinnosť. Dnešok je veľkým momentom môjho života," uviedol Oszkár Világi.

Jeho ciele do budúcna sú vcelku odvážne, prvoradá je však záchrana corgoňligovej príslušnosti pre DAC v tejto sezóne. "Začíname takmer od nuly, no je potrebné stabilizovať A mužstvo. Chceme ho zachrániť a v budúcej sezóne sa následne pohybovať v strede tabuľky. Ak všetko dobre pôjde, radi by sme postupom času získali popredné umiestnenia a pozrieť sa aj na medzinárodnú scénu," nechal sa počuť čochvíľa 51-ročný podnikateľ.





Lepšia práca s mládežou

Na snímke zľava tréner Mikuláš Radványi, väčšinový akcionár futbalového klubu FK DAC Dunajská Streda 1904 Oszkár Világi a primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos počas tlačovej konferencie 4. marca 2014 v Dunajskej Strede.
Foto: TASR/Martin Baumann
V plánovanej novej ére dunajskostredského futbalu chce skvalitniť následne aj prácu s mládežou, dokonca sa nebráni ani úvahám o vybudovaní nového futbalového stánku na Žitnom ostrove. "Chcem, aby sa s mládežou pracovalo na vysokej úrovni a dúfam, že sa nám podarí výbery prepracovať do elitných súťaží na Slovensku. Ďalším bodom je zlepšenie technického stavu štadióna, ktorý je v dezolátnom stave. Uvažujem aj o výstavbe nového pre 12-15 tisíc divákov," dodal Világi.

Nečinné nezostalo ani mesto Dunajská Streda. Primátor Zoltán Hájos vidí v novej spolupráci nové výhody pre celý región. "Mestské zastupiteľstvo v stredu jednomyseľne rozhodlo, že sa vzdá predkupného práva na svoj desaťpercentný podiel v klube. Dúfam, že spolupráca s pánom Világim bude úspešná ako pre mesto, tak aj pre okolie a celý región," vysvetlil.



Rapídne zmeny

Jarná časť futbalovej sezóny tak bude v tíme aktuálne posledného mužstva tabuľky bojom o záchranu. Napriek tomu, že s Nitrou mali Dunajskostredčania na chvoste rovnaký počet bodov, o šesť z nich na konci ročníka prídu po rozhodnutí Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu. Tá ich potrestala za aféru ovplyvňovania zápasov v CL štvoricou jej bývalých hráčov navyše pokutou vo výške 10.000 eur.

Rapídne zmeny nastali aj v zložení kádra, v ktorom zostali po jeseni len štyria hráči. "Som rád, že sa okolo mužstva udiali v poslednej dobe pozitívne veci. V zime prišlo v kádri k veľkým zmenám, ale k lepšiemu. Myslím si, že v súčasnosti máme natoľko kvalitný tím, že sa s ním môžeme v Corgoň lige zachrániť," uviedol odhodlane tréner DAC Mikuláš Radványi.

Odchody a príchody
odišli: Tomáš Belic a Lukáš Beňo (obaja Spartak Myjava), Michal Gašparík (Spartak Trnava), Petr Hošek (FK Senica), Dávid Hudák ( Slovan Bratislava), Muris Mesanovič (FC Vysočina Jihlava), Dušan Nulíček a Pavol Sedlák (hľadajú si klub)

prišli: Pavol Penksa (Ružomberok), Andrej Čaušič (Pécs), Ott Szabó (Pápa), Danilo Kristo (Horvátország), Roman Gergel (Žilina), Michal Rakovan (České Budějovice), Ivan Šnirc, Matúš Turňa, Jakub Brašeň (Banská Bystrica), Matej Jakúbek a Ákos Szarka (Slovan Bratislava), Samir Nurkovič (Košice), Franke Nguekam (z Francúzska), Danilo Krišto (z Chorvátska), Gábor Straka (Veľký Meder)