Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu má dvoch nových členov

Na snímke strihači vo firme Zornica Banko Fashion. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Zornica Banko Fashion je tradičný výrobca pánskych košieľ, dámskych blúzok a ďalšieho textilného sortimentu.

Trenčín 19. septembra (TASR) – Spoločnosti Decent Group a Zornica Banko Fashion sa stali novými členmi Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR. Po rokovaní Prezídia ZBOP SR v Trenčíne o tom informoval prezident združenia Tibor Straka.

Spoločnosť Decent Group vznikla v roku 2015 a je jednou z prvých blockchainových spoločností na svete a v súčasnosti patrí medzi popredných poskytovateľov technológie blockchain.

Vytvára ekosystém, ktorého cieľom je pomáhať programátorom a podnikateľom priblížiť sa k decentralizovanej budúcnosti. Okrem blockchainu sa spoločnosť zameriava aj na oblasť kyberbezpečnosti. Má 50 zamestnancov a jej obrat za rok 2018 bol 4,4 milióna eur.

Zornica Banko Fashion je tradičný výrobca pánskych košieľ, dámskych blúzok a ďalšieho textilného sortimentu. Má 316 zamestnancov a ročný obrat je 4,6 milióna eur. S podporou ZBOP SR sa chce uplatniť v oblasti dodávok výstroja pre ozbrojené zložky.

Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky bolo založené v roku 2000 pod názvom Združenie obranného priemyslu Slovenskej republiky, s cieľom spojiť podnikateľské subjekty pôsobiace v obrannom priemysle. V roku 2011 rozšírilo svoje aktivity aj o oblasť bezpečnosti a odvtedy funguje pod názvom Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky.

Okrem výrobcov obrannej a bezpečnostnej techniky sú členmi aj spoločnosti so zameraním na výskum a vývoj, skúšobníctvo, obchod a marketing, ako aj niektoré univerzity. Po prijatí dvoch nových spoločností sa členská základňa ZBOP SR rozšírila na 45 členov.