Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zákon o cenách kritizujú aj SaS a potravinári

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K navrhovanej úprave zákona o cenách sa rezervovane stavia predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár, ktorému prekáža najmä nedostatočná odborná diskusia k pripravovanej novele.

Bratislava 22. januára (TASR) - Po zverejnení analýzy advokátskej kancelárie Taylor Wessing, podľa ktorej by novela zákona o cenách mohla priniesť rast cien potravín, sa ku kritike pripravovanej legislatívy pridali aj potravinári a opozičná Sloboda a Solidarita (SaS). Strana Most-Híd, ktorej poslanci novelu pripravili, kritiku odmieta.

"Strana Sloboda a Solidarita varuje, že regulácia obchodných marží na potraviny, ktoré navrhuje strana Most-Híd, nebude viesť k tomu, že občania budú kupovať kvalitné potraviny za nižšie ceny a že slovenskí výrobcovia dosiahnu vyššie zisky, ale dosiahne sa presný opak," uvádza SaS vo vyhlásení, ktoré v utorok zaslala médiám.

K navrhovanej úprave zákona o cenách sa rezervovane stavia aj predseda Únie potravinárov Slovenska Stanislav Voskár, ktorému prekáža najmä nedostatočná odborná diskusia k pripravovanej novele. "Je ťažké povedať, že keď sa stanoví minimálna cena, alebo oprávnený náklad, čo to s trhom spraví. Či nakoniec dopad nebude negatívny. Je otázka, či tieto veci máme riešiť metódou pokus-omyl," povedal.

Vládna strana Most-Híd, ktorej poslanci Peter Antal, Irén Sárközy a Andrej Hrnčiar zmenu zákona navrhli, kritiku odmieta. "Sme presvedčení, že iba taký výrobca a prvovýrobca je schopný generovať kvalitné výrobky, je schopný vytvárať a udržiavať pracovné miesta, ktorý za svoje výrobky dostane férovú cenu. Tí, vo vzťahu ku svojim odberateľom, medzi ktorými sú aj veľkí hráči na trhu, v súčasnosti neraz ťahajú za kratší koniec. Práve preto je základným účelom nášho návrhu zabezpečenie väčšej férovosti v obchodných vzťahoch medzi dodávateľmi a odberateľmi v potravinárskom priemysle. Tvrdenie, že predmetná novela smeruje k znevýhodňovaniu jedných a k zvýhodňovaniu druhých, je účelové a zavádzajúce," uviedla hovorkyňa Klára Debnár.

Práve určenie, kto je vo vzájomnom obchodnom vzťahu vo výhodnejšom postavení, môže podľa analýzy Taylor Wessing priniesť právnu neistotu pre firmy. Tá, ktorá je vo výhodnejšom postavení, totiž nebude môcť napríklad uplatniť vyššiu obchodnú prirážku na tovar, než je dvojnásobok bežnej prirážky pri porovnateľnom tovare od iného dodávateľa. Inak sa vystavuje riziku vysokej pokuty. Analytici sa obávajú, že obchodníci budú mať tendenciu zvyšovať ceny, aby zvýšili rozsah obchodnej prirážky u porovnateľných výrobkov. Zároveň môže prísť k obmedzeniu nákupu lokálnych tovarov, ktoré majú niekedy vyššie ceny, ako dovozové.

Podľa navrhovanej novely má výhodnejšie hospodárske postavenie predávajúci alebo kupujúci, ktorý dohoduje ceny na trhu bez toho, aby bol vystavený podstatnej cenovej súťaži. Zároveň sa posudzuje podľa objemu predaného alebo nakúpeného tovaru, podielu na trhu, hospodárskej a finančnej sily, či personálneho alebo majetkového prepojenia s inými osobami na danom trhu.