Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Na Ukrajinu by sa mali cestujúci voziť po širokorozchodnej trati

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bolo zistené, že úloha presahuje kompetenciu rezortu dopravy vo viacerých oblastiach, uviedlo Ministerstvo dopravy SR v predkladacej správe.

Bratislava/Galanta 27. marca (TASR) - Cestujúci medzi ukrajinským Kyjevom a východným Slovenskom by sa mali voziť po širokorozchodnej trati cez hraničný priechod Pavlovo - Maťovské Vojkovce. Linka by mala končiť v Haniske pri Košiciach, odkiaľ by cestujúcich odviezli autobusy na letisko alebo na železničnú stanicu v Košiciach. Vyplýva to z návrhu projektu zabezpečenia železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou cez pohraničnú stanicu Pavlovo - Maťovské Vojkovce, ktorý v stredu schválila vláda.

"Bolo zistené, že úloha presahuje kompetenciu rezortu dopravy vo viacerých oblastiach," uviedlo Ministerstvo dopravy SR v predkladacej správe. Rezort upozornil, že na zabezpečenie osobnej dopravy je treba dobudovať nevyhnutnú súvisiacu infraštruktúru nielen pre prevádzku osobnej železničnej dopravy, ale aj pre výkon hraničnej kontroly a výkon colnej správy.

Podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD) má preto do konca mája preveriť možnosti financovania týchto investícií z európskych peňazí.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) má podľa uznesenia vlády zabezpečiť ľudské zdroje na výkon colnej správy, súvisiacej s priamou vlakovou linkou Kyjev - Maťovce - Košice a tiež zabezpečiť dodatok k zmluve medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Ukrajiny o hraničných priechodoch na spoločných štátnych hraniciach. Ten má umožniť otvorenie železničného hraničného priechodu Maťovské Vojkovce - Pavlovo aj pre osobnú železničnú dopravu.