Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

V Žilinskom kraji zaistili tisíce balení cigariet bez kolkov

Bezmála 37.000 kusov spotrebiteľských balení cigariet (SBC) neoznačených slovenskou kontrolnou známkou (na snímke) zaistili v rámci domovej prehliadky v obci Oščadnica v okrese Čadaca príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ich predajom by vznikla škoda na spotrebnej dani za vyše 100.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková vo štvrtok 9. mája 2024. Foto: TASR - Finančná správa

Ich predajom by vznikla škoda na spotrebnej dani za vyše 100. 000 eur.

Oščadnica 9. mája (TASR) - Bezmála 37.000 kusov spotrebiteľských balení cigariet (SBC) neoznačených slovenskou kontrolnou známkou zaistili v rámci domovej prehliadky v obci Oščadnica príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ich predajom by vznikla škoda na spotrebnej dani za vyše 100.000 eur. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková.

"Minimálne od mája minulého roka J. K. z obce Oščadnica nakupoval neoznačené SBC pravdepodobne v Poľsku. Distribuoval ich v Žilinskom kraji a v susedných členských štátoch Európskej únie. V spolupráci s českými kriminalistami bola táto osoba koncom apríla zadržaná v Českej republike počas predávania neoznačených SBC odberateľom," priblížila Adamčíková. KÚFS následne u neho urobil domovú prehliadku, pri ktorej našli 47 škatúľ.

Kriminalisti zistili, že v 46 škatuliach sa nachádza 80 kartónov neoznačených SBC a v jednej sa nachádzalo 109 kusov. Vyšetrovateľ FS všetky zaistil.

"Na základe vykonanej domovej prehliadky vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru podľa Trestného zákona. V prípade preukázania podozrení a dokázania viny hrozí osobe trest odňatia slobody v rozsahu jeden až päť rokov," povedala hovorkyňa.

Dodala, že osoba, ktorá zabezpečovala sklad a distribúciu neoznačených SBC, bola už v minulosti stíhaná pre tento trestný čin.