Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Systém výkupu PET fliaš v Európe bude zložitý a drahý

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jedným zo spôsobov, ako recykláciu týchto obalov zdokonaliť, je zavedenie ich zálohovania. To by malo byť drahé. Otázkou zostáva, či tento krok prinesie očakávaný výsledok.

Praha 19. decembra (TASR) - Európska smernica o obmedzení používania jednorazových fliaš PET bude pravdepodobne od členských krajín vyžadovať, aby do roku 2025 zbierali 90 % fliaš dodaných na trh.

Jedným zo spôsobov, ako recykláciu týchto obalov zdokonaliť, je zavedenie ich zálohovania. To by malo byť drahé. Otázkou zostáva, či tento krok prinesie očakávaný výsledok. České ministerstvo životného prostredia sa k úlohe stavia skôr skepticky. Systém žltých "popolníc" funguje dobre. Vlani sa podľa údajov spoločnosti Eko-kom vrátilo 82 % PET fliaš dodaných na trh.

Objavuje sa aj iniciatíva nápojárskych firiem. Priekopníkom v Česku sú Karlovarské minerální vody (KMV). Nedávno oznámili, že budú presadzovať návratnosť PET fliaš a v tejto súvislosti si už objednali aj odbornú štúdiu.

Portál iDNES sa pokúsil zmapovať dôvody, ktoré hovoria za výkup PET fliaš a proti nemu.

Obchody, aby ich mohli prijímať, by si museli zabezpečiť výkupné automaty. Fľaše by sa museli do nich vkladať v pôvodnom, nepoškodenom stave. A také by museli mať aj etikety. Inak by ich obchody podľa ministerstva neakceptovali.

Automaty by fľaše zlisovali. Obchod by ich musel skladovať oddelene. Potom by fľaše smerovali na recyklačné linky. Tam by sa triedili podľa farieb. V tejto etape by sa z nich odstraňovali prípadné nečistoty.

Ročné náklady na výkup PET fliaš by podľa odhadu dosiahli asi dve miliardy Kč (25,75 milióna eur). Tie by išli z účtov výrobcov nápojov a obchodov. Obchodníci by ich zrejme presunuli na spotrebiteľov.

"V súčasnosti sa nedajú náklady na systém výkupu PET fliaš dobre vyčísliť. Všetko by záležalo na tom, ako by bol systém nastavený," uviedla Andrea Brožová z KMV.

Hlavná diskusia čaká členov EÚ o systéme výkupu plastických fliaš v nasledujúcom roku.

(1 EUR = 25,753 CZK)