Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štúdia: Vzhľadom na situáciu sa očakáva pokles fúzií a akvizícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štúdia je komplexným hodnotením čo sa týka dohodovania obchodov na európskom trhu fúzií a akvizícií.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Podľa Štúdie európskych fúzií a akvizícií, ktorú vydala spoločnosť CMS v spolupráci so spoločnosťou Mergermarket, slabé hospodárske ukazovatele, neistota pre brexit a rastúci protekcionizmus v celosvetovom obchode prispeli k zmene cítenia v oblasti fúzií a akvizícií a k začiatku poklesu v dohodovaní obchodov.

Štúdia je komplexným hodnotením čo sa týka dohodovania obchodov na európskom trhu fúzií a akvizícií. Skúma názory 230 hlavných európskych riaditeľov korporátnych a súkromných investičných spoločností na ich očakávania týkajúce sa fúzií a akvizícií pre nadchádzajúci rok.

Za posledných 12 mesiacov hodnota európskych fúzií a akvizícií poklesla medziročne o 22 % na 652,2 miliárd eur. Trh zaznamenal viacero zrušených obchodov, vrátane plánovaného spojenia Deutsche Bank a Commerzbank v Nemecku, Asda a Sainsbury's v Spojenom kráľovstve a francúzskeho výrobcu vlakov Alstom so železničnou vetvou nemeckého konglomerátu Siemens.

Riaditelia sa obávajú, že atmosféra sa zhorší, keďže takmer polovica (45 %) respondentov neuvažuje o fúziách a akvizíciách vôbec, v porovnaní s 28 % v minulom roku. Navyše, 73 % respondentov očakáva, že úroveň európskej aktivity v oblasti fúzií a akvizícií bude klesať, alebo zostane počas nasledujúcich 12 mesiacov na rovnakej úrovni.

Tak, ako tomu nasvedčuje štúdia, aj na Slovensku sa pravdepodobne trh fúzií a akvizícií mierne utlmí. "Slovenský trh je však špecifický a predpokladáme, že stále bude relatívne dosť obchodných transakcií medzi domácimi, prípadne regionálnymi hráčmi," hovorí Petra Čorba Stark, partnerka v advokátskej kancelárii CMS.

Zatiaľ čo vyhliadky pre fúzie a akvizície sú všeobecne negatívne, riaditelia predpokladajú eskaláciu v problematických fúziách a akvizíciách, ako aj reštrukturalizáciách, ktoré sú výsledkom zhoršujúcich sa hospodárskych podmienok v nadchádzajúcom roku. Respondenti takmer jednohlasne (95 %) očakávajú nárast problematických fúzií a akvizícií, pričom 94 % verí, že stúpne počet reštrukturalizácií.

Aj napriek geopolitickej a trhovej nestabilite však ešte stále existuje množstvo príležitostí na uzatváranie dohôd. Problematické fúzie a akvizície sú na vzostupe a nové technológie a duševné vlastníctvo naďalej predstavujú atraktívne investičné príležitosti. Aj keď je trh utlmený, ešte stále je tu chuť investovať, ak sa naskytne príležitosť na dobrý obchod.