Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RTVS vníma uznesenie NR SR o koncesiách ako prirodzený krok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Plénum Národnej rady SR v utorok schválilo návrh, aby tzv. koncesionárske poplatky nemuseli platiť dôchodcovia a poberatelia dávok v hmotnej núdzi.

Bratislava 17. septembra (TASR) - RTVS si váži ľudí, ktorí sú po celoživotnej práci na zaslúženom aktívnom odpočinku, a preto vníma zrušenie úhrad za služby verejnosti pre túto skupinu občanov ako prirodzený civilizačný krok. V reakcii na utorňajšie schválenie novely zákona o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorou sa od platenia tzv. koncesionárskych poplatkov oslobodzujú seniori a poberatelia dávok v hmotnej núdzi, to uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.

Poukázal v tejto súvislosti na to, že iniciatíva poslancov SNS bola podporená naprieč celým politickým spektrom, keďže za novelu zákona hlasovalo 109 poslancov Národnej rady (NR) SR. "Očakávame súčasne, že celý výpadok tohto príjmu bude v zmysle deklarovaných záruk plne kompenzovaný zo štátneho rozpočtu takým spôsobom, ktorý nijako nezníži nezávislosť RTVS," dodal k aktuálnej legislatívnej úprave.

Plénum Národnej rady SR v utorok schválilo návrh, aby tzv. koncesionárske poplatky nemuseli platiť dôchodcovia a poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Doteraz tieto skupiny osôb platili poplatky v polovičnej sadzbe.

Plénum rovnako schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského, upravujúci časový rozsah vysielania reklamy, ktorý by mal aspoň čiastočne kompenzovať výpadok príjmov z koncesionárskych poplatkov.

"Navrhovaná právna úprava zachováva v súčasnosti stanovený celkový časový rozsah vysielania reklamy vo všetkých televíznych programových službách vysielateľa zo zákona, avšak mu umožňuje pružnejšie prerozdelenie medzi jednotlivé televízne programové služby," skonštatoval Farkašovský.