Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Reportáž TABLET.TV: Vieme, ako sa dá ušetriť na kúrení

Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Pavelek

Vykurovacia sezóna je v plnom prúde. S ohľadom na počasie môže s malými prestávkami potrvať až do konca mája! Nás to pritom stojí nemalé peniaze.

Bratislava 26.december (TAVBLET.TV) - Možností ako ušetriť náklady spojené s vykurovaním v domácnostiach je niekoľko. Štúdia spoločnosti ista Deutschland realizovaná v Nemecku v roku 2015 potvrdzuje, že jednou z možností ako ušetriť náklady je častejšie sledovanie informácií o spotrebe energií, ktoré má pozitívny vplyv na správanie koncového spotrebiteľa. Pričom prekvapujúco, nárast cien za energie nemá žiadny významný vplyv na energetickú efektívnosť bytových domov.




Prinášame vám energetické rady na každý deň v týždni, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše náklady počas vykurovacej sezóny:

Pondelok: znížte teplotu o jeden stupeň a usporíte až 6 % nákladov na vykurovanie
Teplotu v miestnostiach udržujte podľa toho, ako sú využívané. Napríklad teplota v spálni má byť nižšia ako teplota v obývacej izbe. Pre kvalitnejší a zdravší spánok sa odporúča teplota okolo 18 stupňov. A to aj v zime!

Utorok: termostatické radiátorové ventily nikdy nezakrývajte
Ak zakryjete termostatickú hlavicu, stratí funkčnosť snímať teplotu z miestnosti, ale sníma teplotu z prehriateho priestoru v okolí radiátora. V prípade, že je táto teplota vyššia, ako teplota nastavená na hlavici, zatvorí prívod tepla do radiátoru, a to bez ohľadu na teplotu v miestnosti.

Streda: vetrajte správne - intenzívne, krátko a niekoľkokrát denne
Predtým ako otvoríte dokorán okno, pootočte ventil na značku hviezdičky. Vetrajte krátko. Keď cítite, že sa v miestnosti vymenil vzduch, môžete s vetraním skončiť a pootočiť ventil na svoje miesto. Tepelná strata spojená s rýchlym a nárazovým vetraním je menšia, ako pri pomalej výmene vzduchu.

Štvrtok: pozor, radiátor nie je sušiak na oblečenie
Nestavajte pred vykurovacie teleso nábytok, veľké domáce spotrebiče a iné mechanické zábrany. Nezakrývajte radiátor a nesušte na ňom bielizeň. Nechajte vzduch voľne cirkulovať.

Piatok: ak nebudete počas víkendu doma, temperujte!
Nastavenie ideálnej teploty v jednotlivých miestnostiach a temperovanie je jedným z krokov ako ušetriť nemalé finančné prostriedky. Pokiaľ sa v byte nezdržujete, alebo plánujete odísť na víkend, nesťahujte ventily na minimum, ale nechajte celý byt temperovať (18 stupňov). I napriek permanentnému vykurovaniu je temperovanie úspornejšie.

Sobota: starajte sa pravidelne o servis a revitalizáciu vášho vykurovacieho systému
Vykurovacie telesá pravidelne odvzdušňujte. Pri upratovaní si pozorne prezrite radiátor i ventily. Ak sa vám niečo nebude zdať, skonzultujte to so správcom alebo odborníkom. Izolujte alebo vymeňte staré okná a dvere - práve cez ne uniká najviac tepla.

Nedeľa: nájdite si chvíľku času a zaznamenajte si spotrebované energie v domácnosti
Užívatelia bytov, ktorí sú častejšie informovaní o spotrebách, sú úspornejší než ich susedia. Sledovaním spotreby môžete v domácnosti ušetriť až 11 % nákladov na energiu za teplo!