Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast stavebnej produkcie eurozóny sa v máji prudko spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny upravená o sezónne vplyvy vzrástla v máji oproti aprílu o 0,3 %. To znamená výrazné spomalenie rastu po tom, ako v apríli stavebná produkcia vzrástla o 1,4 %.


Luxemburg 18. júla (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v máji prudké spomalenie rastu. Zatiaľ čo v apríli sa zvýšila medzimesačne o vyše 1 %, v máji rast nedosiahol ani 0,5 %. Naopak, v rámci Európskej únie sa tempo rastu stavebnej produkcie zrýchlilo. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil prvý odhad.

Produkcia v stavebnom sektore eurozóny upravená o sezónne vplyvy vzrástla v máji oproti aprílu o 0,3 %, uviedol Eurostat. To znamená výrazné spomalenie rastu po tom, ako v apríli stavebná produkcia vzrástla o 1,4 %.

V širšej Európskej únii sa produkcia v stavebnom sektore zvýšila o 1,2 %. V tomto prípade zaznamenala zrýchlenie rastu, keď v apríli dosiahol rast oproti marcu 0,8 %.

V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne zvýšila v máji o 1,8 % a v Európskej únii o 2,6 %.

Z jednotlivých členských štátov EÚ vzrástla stavebná produkcia medzimesačne najviac v Maďarsku (6 %), Slovinsku (3,4 %), Českej republike a Nemecku (v obidvoch prípadoch o 3,1 %).

Naopak, pokles stavebnej produkcie zaznamenali Slovensko a Francúzsko. Na Slovensku klesla produkcia v stavebníctve o 6 % a vo Francúzsku o 3,4 %.

Medziročne sa stavebná produkcia najviac zvýšila v Slovinsku (30,3 %), Poľsku (23,3 %) a Maďarsku (15,2 %). Pokles zaznamenalo opäť Francúzsko a Bulharsko. Vo Francúzsku sa stavebná produkcia znížila medziročne o 4,1 % a v Bulharsku o 0,4 %.