Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R. Dalio: Existuje riziko recesie v USA v roku 2020

Ray Dalio (vpravo) a Gary D. Cohn (vpravo) na stretnutí Svetového ekonomického fóra. Foto: TASR/AP

Nárastu populizmu sa obávajú aj ďalší investori, keď nacionalistické a krajne pravicové strany zaznamenávajú v posledných mesiacoch po celom svete výrazné volebné zisky.

Davos 22. januára (TASR) - Ďalší pokles rastu globálnej ekonomiky je neradostnou vyhliadkou pre finančné trhy, uviedol Ray Dalio. Zároveň varoval, že existuje "veľké riziko" potenciálnej recesie v USA v roku 2020.

"Najviac ma znepokojuje ďalší pokles v ekonomike," uviedol miliardár a zakladateľ najväčšieho hedžového fondu na svete Bridgewater Associates na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose. Dalio dodal, že obavy tiež spôsobuje nárast "politických a sociálnych antagonizmov".

"Čo ma straší najviac z dlhodobého hľadiska je, že máme obmedzenia v oblasti menovej politiky, ktorá je naším najcennejším nástrojom, a zároveň sa zvýšil politický a sociálny antagonizmus," uviedol Dalio na panelovej diskusii na WEF.

Nárastu populizmu sa obávajú aj ďalší investori, keď nacionalistické a krajne pravicové strany zaznamenávajú v posledných mesiacoch po celom svete výrazné volebné zisky. Tento politický vývoj sa okrem pokračujúcich obchodných sporov podľa Dalia nápadne podobá na situáciu na trhu počas posledných rokov Veľkej depresie v 30. rokoch minulého storočia.