Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Projekt z dielne Rašiho úradu má otvoriť služby štátu tretím stranám

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu (Smer-SD) Richard Raši prichádza na centrálu strany Smer-SD počas jej predsedníctva ku zvoleniu kandidáta na post prezidenta SR 14. januára 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Cieľom je vytvoriť platformu, kde môžu ľubovoľné subjekty zo súkromného sektora a štátne inštitúcie vyvíjať a ponúkať vlastné aplikácie na poskytovanie elektronických služieb štátu.

Bratislava 26. marca (TASR) – Otvoriť služby štátu tretím stranám a zvýšiť počet komunikačných kanálov v rámci ich poskytovania má projekt Centrálna API Manažment Platforma (Platforma pre publikovanie služieb štátu cez OpenAPI). Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) zverejnil výzvu na projekt a v utorok o tom informoval médiá.

Cieľom je vytvoriť platformu, kde môžu ľubovoľné subjekty zo súkromného sektora a štátne inštitúcie vyvíjať a ponúkať vlastné aplikácie na poskytovanie elektronických služieb štátu. „To uľahčí budovanie nových, lepších a inovatívnych služieb pre občanov a podnikateľov za účasti súkromného sektora, čo je jedným z dôležitých predpokladov úspešnej digitálnej transformácie,“ priblížil úrad. Do roku 2022 sa predpokladá publikovanie až 50 elektronických služieb.

Projekt v hodnote 7,467 milióna eur pripravil ÚPVII. Má riešiť stav, keď informačné systémy verejnej správy a ich služby nie sú prepojené s externými informačnými systémami komerčných subjektov. Preto nie je možné, aby komerčné sektory budovali aplikácie pre občanov a podnikateľov.

Výzvu na národný projekt spolu s ďalšími podrobnými informáciami úrad zverejnil na www.informatizacia.sk a www.partnerskadohoda.gov.sk. Dátum uzávierky vyzvania je 2. júl 2019, doplnil ÚPVII.