Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Analytička: Premiérka Mayová sa prerátala, tvrdý brexit je minulosťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytička pripomenula, že britská premiérka zvolávala 18. apríla predčasné voľby práve na zaistenie jasnej väčšiny pri rozhodovaní o vystúpení z Únie.

Bratislava 9. mája (TASR) – Britské parlamentné voľby vzali premiérke Therese Mayovej mandát na fungujúcu vládu, krajine priniesli nestabilitu v období nastávajúcich rokovaní o jej odchode z Európskej únie. Plán tvrdého brexitu je minulosťou a situácia v Británii ovplyvní aj ďalšie krajiny, ktoré uvažujú o svojom 'exite' z EÚ. Pre TASR to povedala analytička portálu Euractiv Lucia Yar.

"Voľby ukázali, že mnoho jednotiek v predvolebnej kampani sa výrazne prerátalo. Prerátala sa premiérka Mayová, ktorá v apríli štartovala kampaň ako naoko neporaziteľná líderka a budúca víťazka. Prerátali sa prieskumy verejnej mienky, ktoré jej predpovedali posilnenie mandátu a jasné zaistenie väčšiny. Prerátali sa aj tí, ktorí čakali, že mladí voliči ostanú bokom ako v posledných rokoch," hovorí L. Yar.

Najvyššia účasť za posledné desaťročie podľa nej vzala Mayovej mandát na fungujúcu vládu. Krajine navyše priniesla nestabilitu v období napredujúceho brexitu, v čase, kedy jednotu potrebuje ešte viac.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Yar pripomenula, že britská premiérka zvolávala 18. apríla predčasné voľby práve na zaistenie jasnej väčšiny pri rozhodovaní o vystúpení z Únie. Keďže rokovania o brexite sa majú začať o 11 dní, je podľa Yar už teraz jasné, že premiérka, ak ňou vôbec ešte ostane, bude musieť intenzívne vyjednávať v Bruseli aj doma.

"Plán tvrdého brexitu je minulosťou a dnes ráno sa okrem Jeremyho Corbyna teší určite aj Brusel. Britská rozštiepenosť dáva jasný signál krajinám, ktoré sa pohrávajú s myšlienkou vlastného 'exitu', že odchod z EÚ znamená bezprecedentnú cestu," dodala analytička portálu Euractiv.

T. NAGY: Autorita Mayovej je oslabená, výsledky volieb brexit nezvrátia


Najpodstatnejším výsledkom britských parlamentných volieb je strata väčšiny Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni parlamentu. Vláda pod vedením jej lídra bude možná len v koalícii s inou stranou. Napriek oslabenej autorite v strane premiérka Mayová tlak na odstúpenie ustojí. Pri rokovaniach o brexite možno zo strany Londýna očakávať hru o čas, ale samotný proces výsledky volieb nezastavia ani nezvrátia. Pre TASR to povedal výskumný pracovník programu pre obranu a bezpečnosť v Globsec Policy Institute Tomáš Nagy.

Ako pokračoval, očakáva zmenu v zložení vládneho kabinetu vzhľadom na výsledky volieb a vnútrostranícke oslabenie pozície premiérky Theresy Mayovej. "Keďže rokovania s predstaviteľmi EÚ sa majú začať už 19. júna, možno predpokladať, že predmetné zmeny môžu nastať ešte predtým," myslí si Nagy. Hlavnou zmenou by podľa neho mohla byť výmena lídra kabinetu, avšak prvotné indície naznačujú, že Mayová vnútrostranícke tlaky ustojí.

Nagy očakáva aj posilnenie pozície lídra labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý bude viesť hlavnú opozičnú stranu počas celého nadchádzajúceho parlamentného obdobia. Vzhľadom na stratu mandátov Škótskej národnej strany sa podľa Nagya druhé referendum o nezávislosti Škótska posúva do podstatne menej pravdepodobnej a politicky priechodnej polohy.

Vplyv volebných výsledkov na proces brexitu bude závisieť od zmien v zložení vládneho kabinetu, konštatuje Nagy. Pripomína, že časť vedenia ministerstva financií ani zástupcovia vedenia mnohých ďalších ministerstiev sa nedostali do parlamentu. Minimálne na týchto postoch bude podľa neho potrebná personálna obmena.

"Ako prípustná sa teraz javí možnosť taktického 'hrania o čas' zo strany Londýna. Okrem oddialenia samotného začatia obsahových rokovaní o brexite však nemožno očakávať, že priamym dôsledkom týchto volieb bude zvrátenie alebo zastavenie tohto procesu," uzavrel Nagy.

ANALYTICI: Pre Mayovú dopadli voľby katastrofálne



Výsledky volieb vo Veľkej Británii môžu skomplikovať rokovania o odchode krajiny z Európskej únie (EÚ). To bude mať vplyv aj na finančné trhy. Podľa analytikov libra pravdepodobne v najbližšom období zaznamená výkyvy.

Po štvrtkových (8.6.) parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska prišli vládni konzervatívci premiérky Theresy Mayovej o parlamentnú väčšinu, získali však najviac kresiel v parlamente. Podľa analytikov to bude mať vplyv na rokovania o brexite. "Výsledky volieb otvorili široký vejár možností formy brexitu, a to ten najširší možný, aký mohol z volieb vzísť," skonštatoval analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Najtvrdšia forma brexitu by podľa neho vyzerala tak, že by boli zavedené clá. "To by nastalo v prípade, že by sa koaličná resp. menšinová vláda pozostávajúca zo zástancov tvrdého aj mäkkého brexitu nedokázala dohodnúť na spoločnom postupe," vysvetlil Boros. Mäkká forma odchodu by podľa neho spočívala v zmiernení požiadaviek na migráciu, výmenou za relatívne široký prístup na spoločný trh EÚ. "Táto možnosť by nastala v prípade ďalších volieb, ktoré sa nedajú vylúčiť, po ktorých by sa mohli dostať k moci labouristi spoločne s pro-európskymi škótskymi nacionalistami alebo liberálnymi demokratmi. Čiže rokovania sa môžu skomplikovať, ale za určitých okolností aj zjednodušiť," myslí si Boros.

Ako podotkol aj analytik J&T Banky Stanislav Pánis, v tejto chvíli nikto nevie, či sa rokovania o vystúpení vôbec začnú podľa pôvodného plánu o necelé dva týždne. "Ak by sa aj Konzervatívnej strane podarilo rýchlo sformovať koalíciu so severoírskymi unionistami, znamenalo by to, že zástancovia tvrdého brexitu by zostali silnými v relatívne krehkej koalícii. To limituje šance na akýkoľvek kompromis a pokrok v nadchádzajúcich rokovaniach o brexite pri stále vysokom riziku opakovania volieb vzhľadom na oslabenie pozície líderky Theresy Mayovej," doplnil Pánis.

Analytici sa zhodujú v tom, že pre Mayovú dopadli voľby katastrofálne. "Chcela si upevniť mandát na rokovanie o svojej tvrdej verzii brexitu, no voliči ho zamietli. Budú rásť tlaky nielen zvonku, ale najmä zvnútra strany na jej odstúpenie či odvolanie. Otázniky nad rokovaniami o brexite a otázniky nad politickým vývojom v krajine budú znamenať neprehľadný chaos v Spojenom kráľovstve v nasledujúcich rokoch," predpokladá Pánis.

Vývoj vo Veľkej Británii môže mať vplyv aj na finančné trhy, najmä na kurz britskej libry. "Očakávame, že na libre bude v dohľadnej dobe vyššia volatilita. Bezprostredne po voľbách libra klesla, o takmer dve percentá, keďže vzrástla pravdepodobnosť tvrdého brexitu. Pokiaľ by sa však v dohľadnej dobe začala črtať pravdepodobnosť jeho mäkšej formy, tak by sa vybrala nahor," očakáva Boros.

Vzrástli aj ceny britských dlhopisov. "Otázniky týkajúce sa brexitu a politického smerovania Spojeného kráľovstva by mohli znamenať spomalenie ekonomiky a odsunutie zvyšovania sadzieb Bank of England. Slabšia libra však podporila britský akciový index, keďže mnohým firmám zvýši príjmy zo zahraničia. Ostatné trhy mimo britských na výsledky volieb v zásade príliš nereagovali a žili si svojím životom," priblížil aktuálnu situáciu na finančných trhoch Pánis.