Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

PÁNIS: Slabé euro oživí export, no zdražie dovolenky a elektroniku

Analytik J&T banky Stanislav Pánis hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Dolár sa posilnil takmer o štvrtinu a blíži sa deň, keď dosiahne paritu so spoločnou európskou menou.

Bratislava 19. marca (TABLET.TV) - Pred rokom v marci sa jedno euro predávalo v bankách za 1,40 USD. V súčasnosti je situácia diametrálne odlišná. Dolár sa posilnil takmer o štvrtinu a blíži sa deň, keď dosiahne paritu so spoločnou európskou menou. O dôvodoch tohto vývoja sa Richard Kvasňovský v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz rozprával s analytikom J&T banky Stanislavom Pánisom.

Oslabovanie eura prispieva k oživovaniu ekonomiky eurozóny. "Vidno to na tom, že reálne dáta v eurozóne sa v ostatných mesiacoch výrazne zlepšujú. Takisto aj nálada, či už medzi finančníkmi alebo analytikmi naznačuje, že oživovanie ekonomiky eurozóny by v tomto roku mohlo byť o niečo lepšie, ako boli pôvodné odhady na sklonku minulého a tohto roka," skonštatoval Pánis.

Na druhej strane však silnejší dolár spôsobí zdraženie niektorých tovarov, ktoré sa na Slovensko dovážajú z krajín neplatiacich eurom. "Mohlo by to postupne viesť k zdraženiu elektroniky, niektorých liekov a takisto by sme mohli skonštatovať, že nebyť tak slabého eura, mohli by sme tankovať ešte o niečo lacnejšie oproti súčasnému stavu," povedal Pánis s tým, že zdraženie sa bude týkať aj dovoleniek. "Mnohí ľudia si budú musieť priplatiť za dovolenkové destinácie, kde sa platí dolármi. Takisto aj za dovolenky vo Veľkej Británii, keďže libra takisto voči euru výrazne posilnila," dodal Pánis.