Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Vývoj v Taliansku predstavuje riziko, verme v zdravý rozum

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyhliadky na populistickú vládu v Taliansku vystrašili európskych partnerov a investorov.

Bratislava 23. mája (TASR) - Aktuálny vývoj v Taliansku predstavuje pre eurozónu a Európsku úniu (EÚ) "obrovské riziko". Po stredajšom rokovaní vlády to konštatoval minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Môžeme veriť len v zdravý rozum a ústavné brzdy v tej-ktorej krajine, aby neprevládli niektoré menej racionálne, niekedy až šialené scenáre," zdôraznil.

Taliansko má podľa Kažimíra rovnaké postavenia ako každá iná krajina eurozóny či EÚ. "Má dodržiavať pravidlá. Žiadny iný scenár tu nie je," upozornil.

Podľa vlastných slov zatiaľ nepovažuje za reálny odchod Talianska z eurozóny. "Do momentu, než niekto nezačne nejaké populistické referendum. Potom to začína byť veľmi vážne, po skúsenostiach, ktoré máme," dodal Kažimír.

Vyhliadky na populistickú vládu v Taliansku vystrašili európskych partnerov a investorov, ktorí sa obávajú, že rozpočtový program talianskej euroskeptickej vlády by mohol otriasť súdržnosťou regiónu a oslabiť jeho rast.

Dve euroskeptické strany Hnutie piatich hviezd a Liga Severu sa dohodli na vytvorení koalície. Každá z týchto strán pritom do vládneho programu pretláča často konkurenčné návrhy. Ich vládny plán naznačuje rast výdavkov, ktorý ešte viac zvýši dlhové zaťaženie Talianska. To je pritom po Grécku druhé najväčšie v eurozóne, pričom prevyšuje 130 % HDP. Niektoré pôvodné vyhlásenia však zmiernili a z vládneho programu vynechali napríklad požiadavky na vytvorenie procedúr, ktoré krajinám umožnia opustiť eurozónu.