Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Odvodový bonus by bol výhodný iba pre 10 % najlepšie zarábajúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príjmy verejnej správy zo sociálnych odvodov a firemnej dane by síce boli nižšie, ale viac by sa vybralo na daniach od zamestnancov, ktoré sú príjmom miest a obcí.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zavedenie odvodového bonusu presadzovaného opozičnou stranou Sloboda a Solidarita (SaS) by bolo výhodné iba pre desať percent najlepšie zarábajúcej populácie. Zároveň by táto zmena v oblasti daní a odvodov zhoršila hospodárenie štátu takmer o 1,2 miliardy eur, vyplýva to z analýzy, ktorú v utorok zverejnilo Ministerstvo financií SR.

Príjmy verejnej správy zo sociálnych odvodov a firemnej dane by síce boli nižšie, ale viac by sa vybralo na daniach od zamestnancov, ktoré sú príjmom miest a obcí. "Zároveň tu máme približne päť miliárd eur ročne, ktoré by v prechodnom období predstavovali dodatočné náklady na dobeh systému platného v súčasnosti," upozornilo ministerstvo.

Odvodový bonus by mal zjednodušiť komplikovaný sociálny systém. Jeho pozitívom sú aj podľa zverejnenej analýzy zjednodušenie administrácie pre štát, zamestnávateľov a občanov, zúženie motivácie pre daňovo-odvodovú optimalizáciu, ako aj vyrovnanejšie daňové a odvodové zaťaženie práce a kapitálu.

Predseda strany SaS Richard Sulík v minulosti na námietku, že by táto reforma výrazne zvýšila výdavky štátu, odpovedal, že akékoľvek výpadky v štátnom rozpočte by v takom prípade skončili priamo v peňaženkách ľudí.

Ministerstvo financií upozornilo aj na sociálne dôsledky takýchto zmien. "Odvodový bonus by výrazne obmedzil aj sociálne zabezpečenie a riziká by tak preniesol na domácnosti," uviedlo ministerstvo. Systém sociálnych dávok v odvodovom bonuse je neadresný a nerieši mimoriadne životné situácie, ako strata zamestnania a choroba. Súčasný, i keď komplikovanejší, systém poskytuje komplexnejšiu záchrannú sieť.

Analýza pripravená ministerstvom nezohľadňuje viaceré riziká, čo by mohlo viesť k ešte väčšiemu nárastu verejných výdavkov. Ďalším negatívom je, že z nižšieho zdanenia práce budú podľa analytikov profitovať zamestnávatelia a nie zamestnanci, ktorých čistá mzda by sa zmenila len marginálne. "Vzhľadom na zásadný charakter navrhovaných zmien je dôležité, aby vychádzali zo širokého politického konsenzu. Zamedzilo by sa tým následným zmenám tak ako v prípade druhého penzijného piliera," upozornilo ministerstvo.