Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Obchodné vzťahy medzi Britániou a Slovenskom môžu rásť aj po brexite

Ilustračné foto Foto: TASR

Veľká Británia predstavuje pre Slovensko jednu z piatich najväčších vývozných destinácií.

Bratislava 4. marca (TASR) – Brexit by nemal narušiť obchodné vzťahy medzi krajinami, aktuálne výsledky naznačujú skôr opak. Úroveň obchodu medzi Britániou a Slovenskom v posledných dvoch rokoch narástla o 30 %. TASR o tom informovala Britská obchodná komora na Slovensku.

"Úroveň obchodu medzi Britániou a Slovenskom rastie a predpokladáme, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Veľká Británia predstavuje pre Slovensko jednu z piatich najväčších vývozných destinácií. Kľúčovým odvetvím je jednoznačne automobilový priemysel. Investície v tomto odvetví rastú a úroveň obchodu neklesla, naopak je intenzívnejšia," zdôraznila v stanovisku komora. Nárast ukazujú aj ostatné sektory podporované komorou, ktorá aj naďalej prijíma žiadosti britských firiem, ktoré chcú dovážať tovar zo Slovenska.

"Veľká Británia chce vyjednať odvážnu a ambicióznu dohodu o voľnom obchode s EÚ, ktorá britským firmám umožní maximálnu voľnosť obchodu v rámci európskych trhov. Súčasťou dohody je poskytnúť európskym podnikom rovnakú voľnosť v Británii. Bezbariérový a beztarifný prístup voľného obchodu je prospešný pre všetky ekonomiky v Európe," argumentuje komora.

Dodala, že britské spoločnosti a podnikatelia sa snažia reagovať na politickú situáciu. "Musia byť aktívnejší vo využívaní exportných aj importných príležitostí a nemôžu sa viac spoliehať na členstvo v Únii, ktorá za nich odvedie prácu," konštatovala komora.

Britská obchodná komora na Slovensku je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá vytváraním a rozvíjaním bilaterálnych obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Veľkou Britániou. Komora vytvára sieť pre uľahčenie dialógu medzi podnikateľmi a vytvára možnosti na spoluprácu. Zahŕňa približne 75 spoločností, malých a stredných firiem, individuálnych členov a podnikateľov reprezentujúcich väčšinu obchodného sektora v strednej a východnej Európe. Komora ponúka podporu v otázkach verejných vecí, právneho poradenstva a daňového rozvoja a pravidelne pripravuje workshopy, školenia a semináre.