Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

NKÚ sa stretne s európskymi kolegami, riešiť budú envirokontroly

Na snímke predseda NKÚ SR Karol Mitrík. Foto: NKÚ

Slovenskí a európski kontrolóri sa už spoločne pozreli na kvalitu ovzdušia a energetickú účinnosť vo verejnom sektore.

Bratislava 21. septembra - Slovenskí a európski kontrolóri sa budúci týždeň stretnú v Bratislave na medzinárodnej konferencii pracovnej skupiny pre kontrolu životného prostredia. Zúčastní sa jej vyše 80 účastníkov z 34 krajín Európy. Informuje o tom hovorca Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Marek Papajčík.

Dôležitosť spoločného postupu pri ochrane životného prostredia pripomína aj predseda NKÚ Karol Mitrík. "Životné prostredie, kvalita života totiž nepozná hranice a ignorovanie rôznych environmentálnych záťaží ohrozuje nielen obyvateľov dotknutého regiónu, ale nás všetkých – Európanov," povedal.

Slovenskí a európski kontrolóri sa už spoločne pozreli na kvalitu ovzdušia a energetickú účinnosť vo verejnom sektore. V oboch oblastiach vtedy identifikovali problémy s plnením záväzkov, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo.

V oblasti životného prostredia v súčasnosti NKÚ preveruje ochranu pred povodňami. "Cieľom kontrolnej akcie je vyhodnotiť stav implementácie opatrení na ochranu pred povodňami na rôznych úrovniach," uviedol NKÚ. Pripomína, že na Slovensku je riziko záplav druhé najvyššie v EÚ. Škody z povodní pritom niekoľkonásobne prevyšujú investície do ochrany a prevencie.

Štátni kontrolóri si posvietia aj na účinnosť systému triedeného zberu odpadu. Celkovo preveria 58 miest a obcí. "Téma triedenia odpadov, ktorú sa vláda zaviazala riešiť aj v programovom vyhlásení vlády, je významná tak z finančného, ako aj z ekologického hľadiska a venuje sa jej väčšina národných kontrolných inštitúcií v rámci EÚ," vysvetľuje NKÚ.