Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecký chemický koncern BASF stavia na čínsky trh

Na archívnej snímke je sídlo nemeckej chemickej firmy BASF AG v Ludwigshafene. Foto: TASR/AP

Vedenie BASF informovalo, že plánuje rozšíriť súčasný závod v meste Nan-ťing a zároveň postaviť nový veľký závod v meste Čan-ťiang na juhu krajiny

Ludwigshafen 20. novembra (TASR) - Nemecká spoločnosť BASF, najväčší chemický koncern na svete, plánuje výrazne expandovať na čínskom trhu. Od využitia stabilného rastu jedného z najväčších trhov s chemickými produktmi na svete si firma sľubuje zvýšenie zisku v najbližších rokoch.

Vedenie BASF informovalo, že plánuje rozšíriť súčasný závod v meste Nan-ťing a zároveň postaviť nový veľký závod v meste Čan-ťiang na juhu krajiny. Čína má momentálne na celosvetovom trhu s chemikáliami 40-percentný podiel a očakáva sa, že do konca budúceho desaťročia vzrastie tento podiel na takmer 50 %.

"Do roku 2030 dosiahne podiel Číny na globálnom trhu s chemickými produktmi takmer 50 % a my by sme sa chceli na tom podieľať," povedal novinárom v centrále firmy v Ludwigshafene šéf BASF Martin Brudermüller. Dodal, že po investícii zhruba 11 miliárd eur v Nan-ťingu chce firma ďalších 10 miliárd eur investovať aj do výstavby nového závodu.