Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v tomto roku porastie len o 0,1 %

Ženy sledujú po západe slnka červeno sfarbenú oblohu nad budovami bankovej štvrte v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Nemecká ekonomika by sa od jari síce mala začať zotavovať, ale jej celková dynamika zostane slabá.

Berlín 27. marca (TASR) - Popredné nemecké inštitúty výrazne znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky. Ako dôvod spomenuli negatívny vývoj doma aj v zahraničí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Nemecká ekonomika zápasí s problémami," uviedli inštitúty vo svojej jarnej prognóze. Aktuálne počítajú v tomto roku len s minimálnou expanziou na úrovni 0,1 %. Ešte na jeseň 2023 predpovedali v roku 2024 zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,3 %. Prognózu na budúci rok ponechali prakticky nezmenenú na úrovni +1,4 %.

Podľa jarnej prognózy nie je najväčšia európska ekonomika v dobrej forme. V roku 2023 nemecký HDP klesol o 0,3 %. Podľa inštitútov sa v súčasnosti HDP pohybuje niekde na úrovni spred pandémie. "Odvtedy produktivita prešľapuje na mieste."

Nemecká ekonomika by sa od jari síce mala začať zotavovať, ale jej celková dynamika zostane slabá. V tomto roku bude motorom rastu súkromná spotreba a v budúcom roku zahraničný obchod.

Na spoločnej ekonomickej prognóze sa podieľajú Nemecký inštitút pre hospodársky výskum v Berlíne (DIW), Kielský inštitút pre svetové hospodárstvo (IW), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Halle (IWH), Leibnizov inštitút pre hospodársky výskum v Essene (RWI) a mníchovský Ifo inštitút.