Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na výstavisko v Nitre sa po 16 rokoch vracia gastronomická výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Realizáciu výstavy finančne podporilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa jeho zástupcu Milana Lapšanského za posledné tri roky výrazne rastie obľúbenosť slovenských potravín.

Nitra 21. októbra (TASR) – Trendy modernej gastronómie, potraviny, nápoje a zdravý životný štýl predstaví výstava Gastra & Kulinaria, ktorá sa po rokoch opäť vracia na nitrianske výstavisko. Svoju účasť na nej potvrdilo 57 potravinárov a 12 gastrozariadení. Veľtrh sa začne 6. novembra a potrvá do 9. novembra.

„Výstava sa vracia na výstavisko Agrokomplexu po 16 rokoch. Návštevníci počas nej uvidia priamo pri práci nielen šesť najlepších slovenských šéfkuchárov, ale aj rakúskeho šéfkuchára Heinza Reitbauera, ktorého reštaurácia získala dve hviezdičky od Michelina,“ povedal riaditeľ agrokomplexu Národného výstaviska, š. p., Nitra Branislav Borsuk.

Realizáciu výstavy finančne podporilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Podľa jeho zástupcu Milana Lapšanského za posledné tri roky výrazne rastie obľúbenosť slovenských potravín, stále však nie sú vyriešené všetky problémy. „Až doteraz absentovala systémová podpora exportu slovenských potravín. V spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí sa nám podarilo vyvinúť aktivitu, ktorú predstavíme na veľtrhu,“ skonštatoval.

Cech pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska sa bude prezentovať na ploche 520 štvorcových metrov expozíciou Pekársky dvor. „Expozícia bude interaktívna, pripravili sme rôzne súťaže nielen pre návštevníkov, ale aj samotných pekárov či študentov,“ uviedla predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska Tatiana Lopúchová. V rámci sprievodného programu veľtrhu budú môcť návštevníci sledovať ukážky procesu výroby mäsových produktov, domáceho chleba a pečiva, čokolád. Diskusie budú zamerané na zdravú výživu, ale aj na tému (ne)plytvania potravinami.